Nyheter

Sverige har fortfarande ett betydande beroende av kärnkraft

Ny forskning har visat att även om endast sju länder genererar nästan all sin el från förnybara källor, har Sverige fortfarande ett betydande beroende av kärnkraft för el på 29,83 %.

En ny studie av Utility Bidder har avslöjat de mest kärnkraftsdrivna länderna i världen, med hänsyn tagen till antalet reaktorer per land, nationell produktion och sökningar på kärnkraftsjobb för att skapa ett indexpoäng av 10.

Du kan se forskningen här:

https://www.utilitybidder.co.uk/blog/nuclear-nations/

Frankrike får 63,30 % av sin el från kärnenergi på grund av en långvarig politik baserad på energisäkerhet. Regeringens politik, som fastställdes 2014, syftade till att minska kärnkraftens andel av elproduktionen till 50 % till 2025. Detta mål försenades 2019 till 2035 innan det övergavs 2023.

Nästan 60 % av energin som produceras av Slovakien kommer från kärnkraftverk, som i sin tur uteslutande kommer från ryskt kärnbränsle. Slovakien har fem kärnreaktorer som genererar över hälften av sin el och ytterligare en under uppbyggnad.

Kina får 47,20 % av sin el från kärnkraft och har utökat det internationella samarbetet med kärnkraftstunga nationer, inklusive Ryssland och Frankrike. I april undertecknade Kina och Frankrike samarbetsavtal för att stärka deras fyra decennier långa nära relation inom kärnenergi.

Ytterligare resultat från studien:

USA är den överlägset största kärnkraftsproducenten, med 772 221 GWh kärnkraft 2022. Från och med 2023 var 93 enheter i drift eftersom USA arbetar mot netto-nollutsläpp till 2050.

USA registrerade också den högsta volymen av sökningar på kärnkraftsjobb under det senaste året, med 9 600 sökningar mellan november 2022 och oktober 2023.

Kärnkraftverk i USA kan vara i drift i över åttio år eller mer, vilket ger jobb åt flera generationer av arbetare.

När man överväger nationer som använder kärnkraft, har Brasilien den minsta kärnenergiproduktionen i procent av den totala nationella kraften – på 2,14%.

Foto: Joe