Nyheter

ONE Nordics storsatsning på regionnätsprojekt flyger men rekryteringsbehovet är stort

ONE Nordic har det senaste året storsatsat över hela landet på sin regionnätsverksamhet och har vunnit flertalet större regionnätsprojekt, bland annat två för E.ON Energidistribution i Sundsvall och Falkenberg. Kompetensbristen av både montörer och projektledare som kan utföra regionnätsarbeten i Sverige är dock ett faktum och ONE Nordic har därför satsat på en landsomfattande och årslång rekryteringskampanj med kända svenska idrottsstjärnor, ONE Nordic Challenge, för att fler ska få upp ögonen för bristyrken och utbildningar i energibranschen.

De flesta elnätsbolag köper idag in regionnätskompetens från andra länder på grund av kompetensbrist i Sverige. ONE Nordic vill med sin satsning ta samhällsansvaret för att bygga upp en verksamhet som både kan bygga och underhålla Sveriges regionnätsledningar.

– Avtalen med E.ON Energidistribution visar att vår satsning på regionnät är rätt och att ONE Nordic besitter en unik och konkurrenskraftig kompetens. Vi är därför oerhört stolta över att E.ON Energidistribution har gett oss förtroendet att utföra ett topplinebyte på en 7,5 km 130 kV regionledning i Falkenberg samt förläggning av två 130 kV ledningar i Sundsvall, säger Mattias Montelin, chef för regionnätsverksamheten på ONE Nordic och fortsätter:

– Vi vet dessutom att alla Sveriges elnätsbolag planerar massiva investering i regionnät de kommande åren för att klara den ökande efterfrågan på kapacitet i näten och vi har stort behov av att stärka upp organisationen ytterligare för att möta marknadens behov. Vi satsar på lokala och mobila projektorganisationer och samarbetar även med vårt dotterbolag Lapplands Elnät, beläget i Norrbotten, för att kunna täcka hela landet med kompetens. Vi söker ständigt kraftmontörer samt projektledare som är villiga att resa i tjänsten.

– Jag uppmanar alla som vill arbeta på ONE Nordic och vara med på vår regionnätssatsning att omgående söka våra lediga tjänster som regionnätsmontör, avslutar Mattias.

Missa inte ONE Nordic Challenge film 6, stolpklättringen:

För att säkra energiförsörjningen i Sverige krävs det ibland att man klättrar upp tio meter över marken för att laga en trasig isolator. I det här avsnittet av ONE Nordic Challenge tävlar handbollsspelaren Philip Henningsson mot vår linjemontör Mattis i stolpklättring. Båda är utrustade med stolpskor och najtråd i en nervkittlande utmaning – men vem är egentligen snabbast? Har du också det som krävs?

Se det rafflande 5:e avsnittet i ONE Nordic Challenge här

Det råder stor kompetensbrist i energibranschen de kommande tio åren – 100 000 tekniker och ingenjörer kommer behövas. ONE Nordic har därför skapat en rekryteringskampanj för att locka fler ungdomar till utbildningar samt arbeten inom energibranschen. Denna film är en av åtta rekryteringsfilmer där kända svenska idrottsstjärnor utmanar energibranschens tekniker i en ONE Nordic Challenge.