Nyheter

Sex hållbara projekt vinner Göteborg Energis hållbarhetsstipendium Tänk:Om

Havsvatten som renas med hjälp av restvärme från industrin, energilagring i portabel elektronik och smarta persienner som fungerar både som solceller, batterier och element. Det är tre av de projekt som i år vinner Göteborg Energis hållbarhetsstipendium Tänk:Om.

Med stipendiet Tänk:Om belönar Göteborg Energi projekt som bidrar till en mer hållbar vardag.

Vem som helst kan söka och i år fördelas sammanlagt 702 000 kronor på sex vinnare. Tre projekt har utsetts direkt av vår jury och tre projekt har röstats fram av allmänheten genom Folkets Röst.

Vinnarna av årets Tänk:Om-stipendier är alla projekt som har stor potential att snabbt realiseras och konkret bidra till omställningen.

Årets vinnare är

Juryns val:

Acty

Acty vill skapa en standard för hur investerare jobbar med hållbarhet. Målet med idén är att bygga en plattform som möjliggör för alla investerare att använda sitt aktiekapital till att påverka företag i en hållbar och etisk riktning.

Rebase Energy

Rebase Energy ämnar till att skapa en öppen plattform för data scientists där idéer och kod som bidrar till ett hållbart energisystem kan delas. På så sätt kan vi öka utnyttjandegraden av data och AI inom energibranschen och accelerera omställningen till ett hållbart energisystem!

Helios Innovations

Helios Innovations har utvecklat en ny avsaltningsteknik som kan rena havsvatten med hjälp av restvärme från tunga industrier.Med den nya tekniken kan industrier ta tillvara på sin egen överskottsvärme och bli självförsörjande vilket skulle både spara vatten för oss människor och öka industrins lönsamhet.

Folkets Röst:

Solartes Smart Blinds

En typ av smarta persienner. Persiennerna är gjorda av ett material som fungerar både som solcell, batteri och element. De fångar in och lagrar solenergi under dagen, energi som sedan frigörs som värme under natten. På detta sätt fyller persiennen två syften, den förhindrar överhettning under dagen och minskar behovet av uppvärmning under natten.

Flexibla 2D

Ett forskningsprojekt med målet att designa och tillverka nanokompositmaterial, som kan användas i superkapacitatorer för energilagring i portabel elektronik. Materialet kommer att tas fram med hjälp av 2D-teknik.

Svala Technologies (tidigare Champion Software)

Vill du ha mer kräm i batteriet i din smartphone, dator eller elbil? Svala Technologies försöker åstadkomma precis det. Genom mjukvara kan tekniken simulera och analysera optimala kemiska sammansättningar för att åstadkomma den smartaste energilagringen. Det leder till mer miljövänliga batterier med både högre energidensitet och längre livslängd.

Mer information om Tänk:Om, juryn och årets stipendiater finns på:

www.goteborgenergi.se/tankom