Nyheter

SpinChem ansluter till banbrytande allians: ”Tillsammans kan vi göra skillnad i världen”

SpinChem erbjuder spetskompetens inom enzymoptimering och reaktionsprocesser. Nu har Umeåföretaget anslutit sig till en allians där sex banbrytande europeiska företag samarbetar för att ta konkurrenskraftiga lösningar för bioteknikindustrin till marknaden i stor skala.

– Tillsammans kan vi ta itu med komplexa utmaningar och erbjuda lösningar som tidigare varit otänkbara, säger SpinChems vd, Emil Byström.

Enzymteknikalliansen (Enzyme Technology Alliance) strävar efter att ersätta skadliga processer med miljövänliga alternativ, både för att gynna en mer hållbar industri och för att förbättra produktionslönsamheten för företagen. Alliansen består av sex små och medelstora företag med spetskompetens inom olika, angränsande områden. Alliansen bildades av fyra företag, Candidum GmbH, Aminoverse B.V., ChiralVision B.V. och Enzymicals AG, och nu ansluter även SpinChem och Allozymes.

Vidareutveckla produkter och resursdelning

– Att få vara med i Enzyme Technology Alliance är en spännande möjlighet för oss. Vi får chansen att samarbeta med likasinnade företag som delar vår vision om en hållbar och innovativ bioteknisk framtid. Det nya samarbetet är en viktig milstolpe som både hjälper oss att vidareutveckla produkter och lösningar och dela resurser med andra, fortsätter Emil Byström, VD för SpinChem.

Bred expertis inom forskning, utveckling och tillverkning är avgörande för en framgångsrik resa från proteinsekvens till en slutlig biokatalytisk process avsedd för storskalig implementering. Enzymteknikalliansen erbjuder tillgång till omfattande proteinutvecklingsprocesser som ger globala startups och företag möjlighet att ta sina innovationer till marknaden mer effektivt.

Samarbetet kan bidra till att påskynda utvecklingen inom bioteknikindustrin, vilket kan leda till genombrott inom områden som medicin, jordbruk och miljömässig hållbarhet och skapa ett mer samarbetsinriktat och stödjande partnerskap.

Bidrar till en hållbar framtid

SpinChem, som vann priset ”Årets University Spin-Off” vid Umeågalan 2024, är känt för sin innovativa RBR-teknik (Rotating Bed Reactor) inom kemiska reaktioner, vilket möjliggör effektivare och miljövänligare processer.

– Vårt åtagande i alliansen är inte bara tekniskt, det är en del av en större vision om att bidra till en mer hållbar framtid. Tillsammans kan vi i alliansen faktiskt göra skillnad i världen . Eftersom vi är relativt små företag är vi också flexibla och snabbrörliga och kan snabbt anpassa oss till och svara på marknadens behov. Vi ser fram emot att bidra med vår expertis inom enzymoptimering och reaktionsprocesser till Enzyme Technology Alliance, avslutar Emil Byström.

FÖRETAG I ENZYME TECHNOLOGY ALLIANCE
Allozymes, Singapore: Utvecklar snabbt skräddarsydda enzymer.
Aminoverse B.V, Nederländerna: 
Accelererar innovationstakten inom enzymutveckling.
Candidum GmbH, Tyskland: 
Skapar kundanpassade enzymer på ett förenklat och effektivt sätt.
ChiralVision, Nederländerna:
 Förenklar tillämpningen av biokatalys och enzymimmobilisering inom olika användningsområden.
Enzymicals AG, Tyskland: 
Tillhandahåller skräddarsydda lösningar för biokatalysapplikationer.
SpinChem, Sverige:
 Använder roterande bäddteknik för att revolutionera olika kemiska processer.

Läs mer om alliansen här

Om SpinChem
SpinChems vision är att förändra världen genom att tillhandahålla de enklaste, snabbaste, mest stabila och resurseffektiva tekniska lösningarna, som en katalysator för den globala processkemiska industrin. SpinChem är ett privatägt företag i Umeå som utvecklar innovativa roterande bäddreaktorer (RBR) för syntes, tillverkning och rening inom den kemiska och biotekniska industrin.
Företaget tillhandahåller lösningar från laboratorie- till produktionsskala för kunder över hela världen.
RBR-tekniken har utvecklats i Umeå och är i stor utsträckning patenterad av företaget.