Nyheter

Global förändring av gröna stålprojekt när stora investeringar flyttar från Europa till Asien

Leadership Group for Industry Transition (LeadIT) har uppdaterat sin Green Steel Tracker, ett viktigt verktyg för att övervaka och främja lågkolhaltig produktion av primärstål över hela världen. Den här senaste versionen avslöjar en avmattning i nya projektmeddelanden i Europa, men en bredare spridning av nya investeringar globalt.

De senaste uppgifterna inkluderar nio nya projekt med endast två i Europa, vilket tyder på en global förändring av investeringar.

Efter en ökning av projekttillkännagivanden från 2020 till 2021 har takten avtagit. Som jämförelse var det 36 nya investeringar bara under 2021.

För första gången har en kinesisk ståltillverkare meddelat vilken teknik som används och detaljerat sin investering i en fullskalig anläggning för direktreduktion av grönt väte.

Direktreduktion av väte (H-DRI) är fortfarande den dominerande tekniken i Green Steel Tracker.

Även om spåraren innehåller 99 projekt globalt, är inte alla helt i linje med företagets strategi för att uppnå nettonollutsläpp till 2050. 

– Vi ser en uppmuntrande trend att tillkännagivanden av gröna stålinvesteringar sprider sig globalt med fler och fler projekt utanför EU. Denna positiva utveckling för grönt stål måste dock accelerera ytterligare eftersom nya investeringar i oförändrade kolbaserade masugnar fortfarande görs i växande ekonomier trots deras stora utsläpp, kommenterade Max Åhman, docent (docent) och avdelningschef, miljö. & Energisystem vid Lunds universitet.

Den uppdaterade Green Steel Tracker, som inkluderar data om alla 99 projekt, finns tillgänglig för gratis nedladdning på LeadITs hemsida. Verktyget övervakar aktivt offentligt tillkännagivna investeringar i primär stålproduktion och avslöjar insikter i gröna projekts föränderliga landskap. 

Noterbart är att de senaste uppgifterna lyfter fram två nya projektmeddelanden i Tyskland, de enda nya investeringarna i Europa, en region som tidigare dominerade spåraren. I en betydande utveckling har Kina, världens största stålproducent, för första gången avslöjat detaljerad information om ett stort grönt stålprojekt.

Detta är en investering på 683 miljoner USD av HBIS Group i ett projekt för direkt minskning av grönt väte (H-DRI) i Naiman Banner, Inre Mongoliet. H-DRI som använder förnybart vätgas är fortfarande den dominerande tekniken i nya gröna stålprojekt. Denna trend är tydlig i de senaste projektmeddelandena utanför Europa, inklusive ett stort initiativ från Oman som syftar till att använda H-DRI på en plats med potentiella förnybara energikällor.

Uppgifterna indikerar en liten minskning i takten för tillkännagivanden av gröna stålprojekt från 2023 till 2024, jämfört med uppgången i tillkännagivanden från 2020 till 2021.

Per Andersson, chef för LeadIT-sekretariatet, reflekterade över denna trend:

– Vi ser för första gången fler nya gröna stålprojekt annonseras utanför Europa. Ser vi ett växande förtroende för teknologier som demonstrerats i Europa under de senaste åren – kanske?

I slutet av 2023 förfinade LeadIT Green Steel Tracker-metoden för att förse användarna med mer detaljerad information för att bedöma transparens, trender och utvecklingar i meddelanden om lågkoldioxidprojekt inom järn- och stålindustrin.

Projekten kategoriseras nu baserat på deras detaljnivå i förhållande till tidslinje, planerad kapacitet, investeringar, använd teknik och:

potential att uppnå minst 85 % minskningar av CO2-utsläppen jämfört med genomsnittliga ståltillverkningsutsläpp.

kol eller fossilbaserade projekt som behöver kompletterande avskiljning och lagring av kol för att överstiga 50 till 60 % utsläppsminskningar, inklusive projekt för väteproduktion som saknar direkta kopplingar till järn- och ståltillverkning.

Vissa projekt som tidigare ingick i spåraren och som inte längre uppfyller den reviderade metoden, eller som har sett begränsad nytta på senare tid, har filtrerats och överförts till en separat datauppsättning. Denna omstrukturering tillåter användare att tydligt identifiera aktiva projekt samtidigt som de behåller synlighet för de som anses inaktiva. Inaktiva projekt spåras fortfarande i händelse av framtida utvecklingar. 

Samarbete för att skydda data

LeadIT samarbetar med experter vid Lunds universitet, Sverige för att säkerställa dataintegriteten och anpassningen av data till trackermetoden. Före publicering genomgick datasetet noggrann granskning av Lunds universitets team. Detta samarbete har berikat analysen som presenteras i detta pressmeddelande, vilket bekräftar spårarens transparens och robusthet.