Nyheter

Branschinriktad utbildningsmässa – ett annorlunda sätt att jobba strategiskt med kompetensförsörjning

Företag i Piteå inom trä- och processindustrin samt Piteå kommuns Vuxenutbildning testar ett nytt koncept med en minimässa med utbildning i fokus mot branschen. Syftet är att locka intresserade till att upptäcka utbildningsmöjligheter som kan generera den kompetens som branschen behöver på sikt.

Idén med en branschinriktad mässa kom när Vuxenutbildningen och SCA diskuterade om hur man kan jobba strategiskt med kompetensförsörjning på olika sätt.

Det finns idag ett brett utbud av utbildningsmöjligheter för de som vill studera utan att behöva flytta från Piteå. Man kan läsa på plats, på distans och på olika utbildningsnivåer.

– För den som är intresserad av att studera är det ibland klurigt att navigera bland utbildningsutbudet och framför allt känna till vad branschen egentligen behöver. Därför föddes idén om denna mässa där branschen är delaktig i att peka ut de utbildningar som generar kompetenser som de tycker är intressanta för framtida rekryteringar, säger Karin Gebing, projektledare Vuxenutbildningen Piteå kommun.

På mässan kommer finns företagsrepresentanter som kan svara på frågor om hur det är att jobba på företaget och i branschen. På plats finns även Vuxenutbildningens studie- och yrkesvägledare som hjälper till med frågor om vad som krävs för att söka till utbildningarna eller hur man hittar mer information.

– Företagen har pekat ut utbildningar på olika nivåer som ger kompetens att arbeta med allt från produktion och underhåll, till löneadministration, ekonomi, kvalitetssamordning, inköp och supply, transport, logistikplanering, It-säkerhet, datateknik och programmering säger Ewa Pereyra, studie- och yrkesvägledare, Vuxenutbildningen Piteå kommun.

Linnea Larsson och Jimmy Sjödin som arbetar med HR på SCA, ser mässan som ett innovativt sätt att jobba strategiskt med kompetensförsörjning.

– Vi ser styrkan i att vi företag samverkar för att attrahera till industrin för att visa att det finns gott om arbetsmöjligheter i Piteå och att det är värt att stanna i regionen, säger Linnea.

Hon får medhåll av Christoffer Caesar, HR Coordinator på Wibax som menar på att detta är ett ypperligt tillfälle att visa på bredden av de kompetenser som behövs.

– Vi ser behov av duktiga lastbilschaufförer och personer med kompetens för att jobba med produktion och underhåll, men också i olika tjänstemannaroller, exempelvis inom inköp, ekonomi, logistik och transportledning, säger han.

Smurfit Kappa, SCA, Wibax och SunPine hoppas på att fler får upp ögonen för Yrkeshögskoleutbildningen Processoperatör/driftstekniker.

– Vi hoppas på att många söker till YH-utbildningen så att den kompetensen kontinuerligt fylls på, säger Klara Norberg, HR-specialist Smurfit Kappa.

Fakta

Branschmässa ”Utbildning i fokus mot trä- och processindustri”

Att besöka mässan är kostnadsfritt och ingen föranmälan krävs

Plats: Stadsporten, Västergatan 10, den 13 maj klockan 15.00-17.00 – drop in

Medverkande företag:

SCA, Smurfit Kappa, Stenvalls Trä, SunPine, Wibax, Lundqvist Trä och Lindbäcks Bygg

Mässan medfinansieras av Europeiska Unionen inom ramen för ESF-projektet KompetensArena.