Nyheter

Den största ordern inom den privata rymdsektorn

ABB leverera system för multispektrala bilder till kanadensiska data- och analysföretaget EarthDaily Analytics. Satelliter som är utrustade med ABB:s teknik lanseras med start under 2023 och ska möjliggöra oöverträffad daglig global täckning av jordens ekosystem.

Högkvalitativa bilder genom ABB:s teknik kommer att ge praktiskt taget realtidsinformation om naturliga förändringar och förändringar som orsakats av människan runt om på planeten

ABB har tagit hem ett avtal värt cirka 30 miljoner dollar från det kanadensiska data- och analysföretaget EarthDaily Analytics Corp. (EDA) för att utveckla och tillverka nästa generations system för multispektrala bilder som ska placeras ut på 10 satelliter (inklusive en reservsatellit i omloppsbanan) som ska cirkulera runt jorden. Ordern togs hem under första kvartalet 2022.

Multispektrala bildsystem fångar upp data vid specifika ljusfrekvenser i ett brett spektrum och EarthDaily Constellation-systemets nätverk med satelliter kommer att kunna ge högkvalitativa bilder i 22 spektralband med en upplösning ned till fem meter.

– Vi är stolta över att samarbeta med ABB i utvecklingen av banbrytande EarthDaily Constellation, som kommer att ge oöverträffad daglig global täckning av jorden med ultrahög vetenskaplig bildkvalitet. Nuvarande satellitsystem för observationer av jorden ger antingen hög bildkvalitet med låg täckning eller låg bildkvalitet med hög täckning. EarthDaily Constellation-systemet ger hög bildkvalitet och stor mångfald av spektralband tillsammans med daglig global täckning – något som aldrig tidigare varit möjligt. ABB:s långa dokumenterade spjutspetserfarenheter av rymdsensorer och jordobservationer ger oss inte bara ledande teknik utan också ett självförtroende som vi får av att arbeta nära tillsammans med ett ledande teknikföretag, säger Don Osborne, vd på EarthDaily Analytics.

När ABB:s teknik har driftsatts i satellitnätverket kommer det kontinuerligt att fånga upp bilder av planetens landmassor och stora havsområden då satelliterna cirkulerar runt jorden. EDA:s analyssystem, som baseras på artificiell intelligens, kommer därefter att bearbeta de data som samlats in från dessa bilder baserat på registrerade förändringar och generera insikter det går att agera på, inklusive information om status för jordens ekosystem liksom påverkan och status för det förändrande klimatet.

Förutom att ge insikter i klimatförändringarna kan dessa mätningar hjälpa forskarna att hantera några av världens största utmaningar – från övervakning av grödor till prognoser om skogsbränders utveckling. De data som samlas in ger värdefulla insikter som möjliggör ökad support för positiva miljöåtgärder, inklusive resurshushållning och hållbar resurshantering.

– ABB är stolt över att ingå i EarthDaily Constellation-projektet som är tänkt att omvandla förståelsen av naturliga förändringar och förändringar som orsakats av människan på jorden. Vår toppmoderna multispektrala bildteknik är resultatet av vår stora expertis inom industriella analyslösningar och över två decennier av erfarenhet inom rymdprogram. Att ABB tar hem avtalet är ett kvitto på konkurrenskraften i vårt erbjudande i den snabbt framväxande privata rymdsektorn. Vi är säkra på att projektet kommer att vara centralt för att möjliggöra för industrier i olika domäner att fatta bästa möjliga beslut för sina verksamheter och nå sina hållbarhetsmål, säger Jacques Mulbert, chef för divisionen Measurement & Analytics på ABB.

I projektet kommer ABB att samarbeta med Xiphos Systems Corporation, specialist inom IT-lösningar för rymden, ifråga om högpresterande bearbetning av elektronik, liksom med Loft Orbital, serviceleverantör av rymdinfrastruktur till EarthDaily Constellation.

2022 ger sammanlagt 100 års tillförlitlig drift av all optisk utrustning i omloppsbana från ABB med viktiga bidrag till prestigefyllda uppdrag från rymdorganisationer runt om i världen. Rymdgruppen i ABB:s division Measurement & Analytics Division är specialiserad på avancerade mätmetoder från rymden, från att möjliggöra dagliga väderprognoser till exakt övervakning av ökningen av växthusgaser eller identifiering av stora utsläppskällor.