Nyheter

Siemens Xcelerator: Skalbar implementering av generativ AI med Siemens Industrial Copilot

Siemens gör automatisering enkelt med den första generativa AI-lösningen för engineering, konstruktionsteknik, inom industrin. Siemens Industrial Copilot påskyndar genereringen av komplex automationskod, kortar utvecklingstiderna och ökar produktiviteten

Anslutningsmöjligheter till TIA Portal erbjuder kunder SCL-kodgenerering, anpassning av HMI-visualisering och dokumentsökning. Tillgänglig för nedladdning från Siemens Xcelerator marketplace från och med sommaren 2024

Hannovermässan 2024 presenterar Siemens den första produkten för generativ artificiell intelligens (AI) för industriell utveckling, s.k. engineering. Siemens Industrial Copilot, en generativ AI-assistent, är sömlöst ansluten till Siemens TIA Portal (Totally Integrated Automation).

Detta gör det möjligt för ingenjörer att hitta rätt information och snabbare generera en grundläggande visualisering och kod för styrsystem (PLC). Det kan resultera i avsevärt minskad arbetsbelastning och i att Siemens Industrial Copilot kan avlasta ingenjörsteamet med repetitiva uppgifter.

Dessutom kommer skapandet av komplexa uppgifter att bli mindre känsliga för fel. Detta minskar i sin tur utvecklingstiderna och ökar kvaliteten och produktiviteten på längre sikt.  Siemens Industrial Copilot för TIA Portal Engineering finns tillgänglig för nedladdning från Siemens Xcelerator marketplace från och med sommaren 2024.

Från teori till skalbarhet: Den första generativa AI-drivna produkten för industriteknik

På Hannovermässan 2023 presenterade Siemens och Microsoft sin gemensamma vision för en generativ AI-driven assistent: Siemens Industrial Copilot, som innehåller automatiserings- och processimuleringsdata från Siemens digitala affärsplattform Siemens Xcelerator.

Den har berikats med de stora språkmodellerna i Microsoft Azure OpenAI Service, till exempel för att utöka skapandet och optimeringen av programvarukod för automation i tillverkningsanläggningar. På mässan Smart Production Solutions (SPS) hösten 2023 presenterade Siemens i samarbete med Schaeffler AG första gången en generativ AI-förstärkt produktionsmaskin.

Siemens går nu, under Hannovermässan 2024, från teori till skalbarhet med sin första generativa AI-drivna lösning för industriell engineering, Siemens Industrial Copilot, som kommer att göra det möjligt för industrikunder av alla storlekar att utnyttja kraften i industriklassad generativ AI.

Grenzebach Group, ett familjeägt företag som var tidigt ute med Siemens Industrial Copilot, testar hur generativ AI kan förbättra den industriella automationstekniken och hjälpa ingenjörer att minska tidsåtgång, ansträngning och sannolikheten för fel.

Dr. Steven Althaus, vd för Grenzebach Group:

– Generativ AI är ett måste. På Grenzebach är vi fast beslutna att utnyttja dess kraft för att ligga steget före. Siemens Industrial Copilot gör det möjligt för oss att få ut det mesta av den snabbt ökande mängden data som finns tillgänglig i en fabrik. Och det kommer att ta samarbetet mellan människa och maskin till nästa nivå. Med Siemens kan vi ta itu med bristen på kvalificerad arbetskraft, öka innovationstakten och avsevärt öka produktiviteten hos våra medarbetare.

Stora fördelar för ingenjörer: Introduktion av nya funktioner i Siemens Industrial Copilot

Funktionerna i Siemens nya Industrial Copilot för TIA Portal Engineering inkluderar automatiserad kodgenerering i strukturerat kontrollspråk (SCL): TIA Portal kan ta kodförslaget direkt från AI, vilket eliminerar behovet av att kopiera och klistra in.

Det är också möjligt för Siemens Industrial Copilot att förklara SCL-kodblock eller att vägleda och enkelt skapa en första maskin- eller anläggningsvisualisering i WinCC Unified. Dessutom går det att söka direkt i Siemens manualer. Kunder kommer att ha möjlighet att komma åt sin privata miljö av Azure OpenAI-tjänsten, som inte använder kunddata för att träna modeller.

– Siemens gör automatisering enkelt. Siemens Industrial Copilot tar industriell generativ AI till verkstadsgolvet och kommer att vara en oumbärlig del av konstruktionsprocessen i framtiden. Med den enkla och sömlösa anslutningen till vår TIA-portal är vi först med att erbjuda en generativ AI-produkt för industriell konstruktion till industriföretag över hela världen, säger Rainer Brehm, CEO för Factory Automation på Siemens Digital Industries. Industriell AI är en viktig hävstång för att kombinera den verkliga och den digitala världen – med det slutliga målet att ta itu med stora utmaningar, som bristen på kvalificerad arbetskraft eller göra industriproduktionen mer effektiv och hållbar.

Siemens vision är en serie generativa AI-drivna industrial copilots över hela värdekedjan, som kommer att förändra hur företag designar, planerar, utvecklar, konstruerar och arbetar. Tillsammans med kunder och partners som deltar i pilotprojekt utvecklar Siemens generativa AI-drivna copilot-lösningar inom flera branscher, från fordon, infrastruktur, transport och sjukvård till tillverkning och maskinteknik.

Siemens Industrial Copilots för Design, Planning, Engineering, Operations och Services – som stöder ingenjörer, fabriksarbetare, ja faktiskt alla medarbetare – kommer att göra interaktionen mellan människa och maskin enkel, snabb och effektiv.