Nyheter

Debatt: ”Silicon Valley utnyttjar Sverige som ett lågprisland”

”Svalt, välutvecklat och billigt – Sverige är ett favoritland för techbolag och serverhallar som matar den globala aptiten på AI och datorberäkningar. Men när svenska företag söker sig annorstädes för att elen inte räcker till måste vi ifrågasätta den digitala industrins anspråk på våra resurser.”

Det skriver Harald Rohracher, professor i teknik och social förändring, Linköpings universitet, Johanna Sefyrin, docent, lektor i informatik, Linköpings universitet, Julia Velkova, docent i medie- och kommunikationsvetenskap samt lektor i teknik och social förändring, Linköpings universitet och Flora Mary Bartlett, fil dr i visuell antropologi och forskare i miljöhumaniora, Linköpings universitet i en debattartikel i Dagens Nyheter:

”När vi delar bilder på nätet, spelar onlinespel, strömmar filmer, chattar med Chat GPT eller betalar skatt använder vi serverhallar. Tack vare statliga subventioner har vi i Sverige fått några av de största av dessa i Europa, som ägs bland annat av stora digitala bolag som Amazon, Microsoft och Facebook.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.dn.se/debatt/silicon-valley-utnyttjar-sverige-som-ett-lagprisland/