Nyheter

Betolar och JA-KO Betoni utvecklar metoder med lågt kolavtryck för restprodukter från Kelibers litiumgruva

Betolar, ett materialteknologiskt företag under kraftig utveckling, samt JA-KO Betoni som har verksamhet inom betongbranschen hjälper företaget Keliber, som förbereder öppnandet av en litiumgruva i Kaustby, att utnyttja de massiva restprodukter som uppkommer vid gruvindustrin. 

Den anrikningssand som uppkommer som restprodukt vid Kelibers anrikning och i ett senare skede den analcimsand som uppkommer vid produktionsprocessen av litium kommer att användas som bergmaterial vid framställningen av betong vid JA-KO Betonis fabrik i Karleby.

Tack vare den av Betolar utvecklade Geoprime-metoden kan cement som bindemedel ersättas med masugnsslagg som uppstår som restprodukt vid stålindustrin i Brahestad. Genom att ersätta cementen minskar man på ett betydande sätt på koldioxidutsläppen. Betong med lågt kolfotspår kan bland annat utnyttjas i konstruktionerna vid Kelibers gruva.

– De betydande miljöfördelarna uppstår på två sätt. För det första kommer ersättandet av cement med industriella restproduktmaterial att minska råmaterialets koldioxidavtryck nedtill så lite som en femtedel av vad det är idag. För det andra kommer användningen av restprodukter som bergmaterial i stället för bergmaterial från naturen avsevärt att minska utnyttjandet av orörda naturresurser, berättar Betolars grundare och företagets innovationschef Juha Leppänen.

Vid gruvdrift uppkommer vanligtvis olika restprodukter för vilka man måste hitta ett förvaringsställe eller återvinning för. En stor del av dessa restprodukter lämnas vid gruvområdet. Genom återvinning av materialen sparar man orörda naturresurser. Ur Betolars synpunkt utgör restproduktmaterialen en betydande del av framtidens råvaror och deras utnyttjande i större industriell skala har endast börjat.

– Vi har från första början valt att försäkra oss om att miljöpåverkan av vår litiumgruva är så liten som möjligt. Våra restprodukter kommer i framtiden inte bara vara miljövänliga utan man kommer att kunna skapa nya produkter av dem och minska på inverkan av orörda naturresurser, säger Kelibers VD Hannu Hautala.

Betongindustrin åstadkommer en betydande del av det CO2-utsläpp som orsakas av människan. Användningen av cement vid betongtillverkningen orsakar cirka sju procent av de globala CO2-utsläppen, medan motsvarande tal för till exempel flygtrafiken under normala förhållanden är 2–3 procent. Med Betolars metod kan man vid flera produktgrupper inom betongindustrin minska de av råvarorna orsakade CO2-utsläppen med upptill 80 procent.

– Betongindustrin behöver nya lösningar för att minska på utsläppen. I samarbete med Betolar utvecklar vi olika produkter där cementen ersätts med bindemedel som i betydligt mindre grad belastar naturen. Vi kommer att investera i framställningen av miljövänligare betongprodukter vid vår enhet i Karleby, vilket ger oss betydande konkurrensfördelar inom vår bransch, konstaterar JA-KO Betonis VD Jaakko Eloranta.