Nyheter

Bygget av Kelibers litiumprojekt startar

Kelibers sedan länge planerade litiumprojekt går in i byggfasen, eftersom förberedande arbeten på tomten till litiumhydroxidraffinaderiet kommer att påbörjas innan jul. Raffinaderiet kommer att byggas i Karleby Industripark (KIP) i Finland, och det kommer att producera litiumhydroxid, som bland annat behövs i elbilsbatterier.

– Att börja bygga raffinaderiet är en viktig milstolpe i Kelibers litiumprojekt, som nu går in i implementeringsfasen. Tidsplanen tillåter oss att öka produktionen 2025, vilket är goda nyheter för det finska batteriklustret såväl som för hela Karleby-regionen, där projektet innebär jobbmöjligheter och ökad vitalitet, säger VD Hannu Hautala.

Kapitalutgifterna för Keliber-projektet uppskattas till 588 miljoner euro. Projektet bygger på integrerad produktion: förutom litiumhydroxidraffinaderiet omfattar projektplanen en anrikningsanläggning på 66 kilometers avstånd, på gränsen mellan Kaustinens och Kronoby kommuner, samt gruvanläggningar. Byggandet av anrikningsverket och den närliggande gruvan i Rapasaari påbörjas när deras miljötillstånd har beviljats.

Byggfasen beräknas sysselsätta upp till 500 personer, ungefär hälften av dem på platsen för litiumhydroxidraffinaderiet. När produktionen har nått ett stabilt stadium kommer Keliber att anställa cirka 300 personer direkt och via entreprenörer.

– Byggstarten kommer att påskynda våra direktrekryteringar såväl som våra partners. Vi håller på att slutföra stora teknikkontrakt och vi kommer att fortsätta detaljplanering och anbud, säger Hannu Hautala.

Energi- och materialeffektivitet som en styrka på raffinaderiet

Litiumhydroxidraffinaderiet kommer att bestå av flera byggnader, med en total yta på mer än 20 000 kvadratmeter. Byggskedet kommer att inledas med förberedande arbeten på tomten, såsom stängsel av området, följt av markarbeten, varefter produktionsbyggnadsgrunderna kommer att byggas.

Kelibers litiumhydroxidproduktion är baserad på sodalakningsteknik, som drar fördel av material- och energieffektivitet. Energikällor kommer att vara ånga, naturgas och elektricitet, vilket bidrar till Kelibers relativt låga CO2-utsläpp i jämförelse med nuvarande produktionskedjor för litiumhydroxid. Cirkulerat processvatten kommer att stå för cirka 80 procent av raffinaderiets totala processvattenförbrukning. Sidoströmmen som skapas i processen, analcimsand, kan användas i byggandet, främst vid utbyggnaden av Karleby hamn.

– Vårt läge i Karleby Industripark stödjer våra hållbarhetsmål, eftersom KIP är känt som pionjären inom den cirkulära ekonomin i Finland. Högkvalitativ infrastruktur och serviceutbud i kombination med goda trafikförbindelser bidrar till effektiva material- och energiflöden, säger Sami Heikkinen, chef för litiumhydroxidraffinaderiet.

Den planerade årliga produktionen av litiumhydroxidraffinaderiet är 15 000 ton litiumhydroxidmonohydrat. Dess huvudsakliga råvara är spodumenkoncentrat, som Keliber kommer att producera av sin egen malm. Men under upptrappningsperioden planerar Keliber att förlita sig på köpt spodumenkoncentrat från externa leverantörer, eftersom anrikningsanläggningen kommer att byggas senare än litiumhydroxidraffinaderiet.

Keliber siktar på att som första företag i Europa starta produktionen av litiumhydroxid från egen malm, vilket fortfarande är möjligt inom den nuvarande tidsramen. Det unika Keliber-projektet säkrar i alla fall europeisk tillgång till litium, som är en oumbärlig råvara i den gröna omställningen.