Nyheter

Naturnära skogsbruk praktiseras redan i Sverige

Sveriges regering vill ta bort alla skrivningar om naturnära skogsbruk i EU:s nya regelverk. Men Naturnära skogsbruk blir redan allt vanligare i Sverige och i höst hålls en rad kurser för dem som vill lära sig mer! 

Plockhugget Utbildning anordnar sedan ett par år kurser och föreläsningar inom naturnära skogsbruk och intresset hos skogsägare och kommuner är stort. Allt fler privata och kommunala skogsägare ställer helt eller delvis om sitt skogsbruk till naturnära.

Sveriges regering vill ta bort alla skrivningar om naturnära skogsbruk i EU:s nya regelverk kring hållbara investeringar. I en DN-artikel konstateras att regeringen tagit intryck av skogsindustrins åsikter i frågan. Naturnära skogsbruk är alltså inte populärt hos svensk skogsindustri — men blir ändå allt vanligare!

Skogsägare vill mer än att vara råvaruleverantörer

– Svenska skogsägare vill inte bara leverera billig råvara till svensk industri. De som går våra kurser har fler, och större mål än så, säger Eva-Lotta Hultén, kursansvarig på Plockhugget Utbildning.

Naturnära skogsbruk innebär att man inte kalhugger, varken gödslar eller använder gifter och bara stödplanterar arter som naturligt hör hemma på platsen. Man låter med andra ord skogen utvecklas i mer naturlig riktning och skördar kontinuerligt av de största träden i skogen. Det ger stormfasta skogar som tål brand och torka bättre än plantageskogarna. Sådana skogar skogar blir också motståndskraftiga mot insekts- och svampangrepp och markkolet stannar i jorden istället för att läcka ut som koldioxid, som vid kalhyggesbruket.

Biologiskt rika och vackra skogar

– Naturnära brukade skogar blir dessutom biologiskt rika, varierade och vackra att vistas i och man slipper se fina bär- och svampställen förstöras, säger Eva-Lotta Hultén, kursansvarig på Plockhugget Utbildning.

Ytterligare en bonus är att ekonomin för många skogsägare förbättras med ett kalhyggesfritt skogsbruk eftersom man slipper kostnader för markberedning, plantering och röjning, höjer kvaliteten på stammarna och minskar de många ekologiska risker som följer med kalhyggesbruket, som storm- och insektsskador.

– Vi lär ut framtidens skogsbruk. En övergång till ett skogsbruk mer på naturens villkor är enda chansen att bevara både den biologiska mångfalden och möjligheten till fortsatt brukande av våra skogar, säger Eva-Lotta Hultén.