Nyheter

Sectra deltar i ett Vinnova-finansierat projekt för att öka andelen förnybar energi och effektivisera energianvändningen

Det internationella cybersäkerhets- och medicinteknikföretaget Sectra (STO: SECT B) kommer delta i ett nytt Vinnova-finansierat projekt där målet är att öka andelen förnybar energi och effektivisera energianvändningen.

Det ska uppnås genom den digitala transformation som pågår inom energibranschen och Sectra kommer bidra med expertis inom säkerhet och riskdetektion för att möjliggöra en säker digitalisering av industrin. Projektet drivs av aktörer från industri, akademi och forskningsinstitut.

Energibranschen har under de senaste åren genomgått en digital transformation, där organisationer i allt större utsträckning använder digitala tjänster och molnbaserade plattformar. Nya möjligheter skapas, men samtidigt medför förändringen större säkerhetsrisker eftersom attackytan för illasinnade aktörer att påverka systemen blir större.

– Det är högst relevant att uppnå en balanserad säkerhet över hela verksamheten för att minska säkerhetsriskerna vid användning av distribuerade molnbaserade system. Vi ser därför att det finns ett behov inom energibranschen att stärka förmågorna inom AI-baserade metoder för riskhantering av systemsäkerhet och cybersäkerhet, säger Lasse Larsson chef Kritisk Infrastruktur på Sectra Communications.

Förutom nya anpassningsbara metoder för riskbedömningar som integrerar både cybersäkerhet och systemsäkerhet, finns även ett behov av att automatiskt kunna anpassa riskbedömningar och åtgärder under en längre tidsperiod eftersom systemen som används inom energibranschen har ovanligt långa livscykler.

– Verksamheter inom energisektorn har en nyckelroll i samhället och stopp i produktionen kan ge stora konsekvenser. Därför är det extremt viktigt att vi bidrar till att skapa ett effektivt och robust distribuerat energisystem för hållbar energi och nya digitala tjänster, säger Lasse Larsson.

Projektet har fått finansiering av Vinnova inom utlysningen ”Cybersäkerhet för avancerad industriell digitalisering”. Övriga deltagare inom projektet är Linköpings universitet, som är projektkoordinator, Utvecklingsklustret Energi AB, som ägs av fem energibolag i Sverige och även RISE, Sveriges forskningsinstitut. Projektet utgår från verkliga behov av säkerhetslösningar inom energisektorn och kombinerar industri, akademi och forskningsinstitut.