Nyheter

Lidköping satsar på avloppsrening med teknik som ligger i framkant

Lidköpings kommun ska bygga nytt avloppsreningsverk med starkt miljöfokus genom konceptet cirkulärt avloppsreningssystem. Här sätts cirkulära flöden av energi, resurser och vatten i centrum. En viktig del i projektet är att öka medvetenheten om avloppsreningens roll i samhället.

– Detta blir Lidköpings kommuns största investering någonsin, säger Pernilla Bratt, VA-chef i Lidköping. Hittills har vi fullmäktigebeslut för en investering på 575 miljoner kronor.

– Det är en oerhört stor utmaning med mycket ny teknik. Det nya verket anpassas för en befolkning om 45 000 invånare år 2030. Vi satsar på en hållbar och mycket långsiktig lösning som också är anpassad för att kunna byggas ut till ökad kapacitet, kanske för att kunna ansluta mindre grannkommuner i framtiden, men också för att kunna möta nya framtida krav.

Dagens avloppsreningsverk ligger i Västra hamnen vid ån Lidans mynning mot Vänern. Det nya verket, Ängens ARV, ska byggas längre söderut, sydost om centrala staden, uppströms Lidan. Bland annat har länsstyrelsens synpunkter på ledningsdragning gjort att den byggstart som planerats till hösten 2018 nu fördröjs. Ursprungligen var planen att det nya verket skulle tas i drift årsskiftet 2020 – 2021.

Diskussion om ledningar

Lidköping vill släppa ut det renade vattnet uppströms i Lidan, vid det nya verket, medan länsstyrelsen vill att utsläppen sker som idag, vid Lidans mynning. Konsekvensen blir att det blir mycken och kostsam ledningsdragning genom staden. Det orenade avloppsvattnet ska pumpas i två stycken 400-ledningar från nuvarande verk till det nya och det renade vattnet måste, om det inte får gå genom Lidan, pumpas i ny 1000-ledning genom staden.

Den föreslagna lösningen för avloppsreningsverket efter utvärdering av tre olika koncept, är förberedd för läkemedelsrening och fosforåtervinning. Det kommer att byggas med hjälp av ett stort EU-bidrag, en LIWE-Life-ansökan.

Verket ska ha en så kallad aktiv slam-teknik med efterföljande filtrering, som kommer att fånga den allra största delen av mikroplasterna. Anpassning ska kunna ske för ökade krav på mikroplastrening.

Verket får en flexibel vattenreningsdel och slamhanteringsdel, ska ha separerade processlinjer och ska klara reningskrav som är hårdare än dagens. Det ska vara energineutralt när det gäller insatsvaror som förbrukas eller produceras. Förutsättningar ska finnas för återföring av näringsämnen.

Utmanar traditionen

– Projektet kommer att utmana den traditionella synen på avloppsrening som en serie separata processer genom att introducera konceptet Ett cirkulärt avloppsreningssystem med cirkulära flöden av energi, resurser och vatten, säger Pernilla Bratt.

Tre olika teknologier skapar förutsättningar för ökning av regionens resurs- och energiåtervinning. De är fosforåtervinning i form av produktionsteknik för fosforrika gödselgranuler, som motsvarar biologiskt konstgödsel. Tekniken finns i Nederländerna och Storbritannien. Ozonering av läkemedelsrester, antibiotika och hormoner ska göras och skivfilter ska ta hand om mikroplaster.

Ängens ARV ska bli en pedagogisk anläggning med god arbetsmiljö, som ska öka medvetenheten om avloppsreningens roll i samhället.

FAKTA I KORTHET

Nytt avloppsreningsverk i Lidköping

Byggherre: Lidköpings kommun

Projektering och detaljritningar: Sweco

Beräknad kostnad. 575 MSEK

Bild: Ängens ARV ska ligga i ett skogsområde sydväst om Lidköping
Illustration: Sweco