Nyheter

När kärnkraften försvinner

Det har gått två år sedan det blev klart att två av Oskarshamns tre kärnkraftsreaktorer ska läggas ner, en käftsmäll för näringslivet som tvingas ladda om för ett liv efter kärnkraften. En pusselbit i det är beslutet strax före midsommar förra året om EU-bidrag till omställningen via Tillväxtverket där hälften av 8,9 miljoner är EU-pengar beslutade av Tillväxtverket.

Arbetet med att skapa nya arbetstillfällen började med en förstudie innan beslutet om pengar kom.

– Det visade sig att 600 personer anställda hos underleverantörer till kärnkraftverket förlorat sina jobb, berättar Douglas Almquist, näringslivschef i Oskarshamns kommun. Antalet direkta underleverantörer var 55. Sedan finns det indirekta underleverantörer, till exempel hotellen som tappat en femtedel av sina gäster.

Men 8,9 miljoner kronor – är det mycket i ett sådant här sammanhang?

– Pengarna är ett kraftigt tillskott, säger Douglas Almquist. Problemen är förstås många En del orkar inte fortsätta men det gäller att tänka nytt, att hitta nya produkter och nya marknader, säger Douglas Almquist.

Och den som hjälper företagen med det här är Carina Ståhl affärsutvecklare I Oskarshamns kommun. Den första fasen i jobbet är klar. Den handlar om vad som hänt i företagen.

– Hårdast drabbad är konsultbranschen, berättar Carina Ståhl. Där talar vi om många. Det handlar om elkraft, maskinare och konstruktörer. Alla typer av tekniska konsulter. Säkerhet är ytterligare ett exempel.

En del i omställningen är att höja kunskapsnivån. Ett exempel på det är ekonomiutbildning på företagen.

Viktigast förstås är ändå att företagen får helt nya verksamhetsområden.