Nyheter

IKEM: ”Staten bör ta ansvar svensk gasförsörjning”

Sverige har sedan drygt ett år tillbaka en förhöjd krisnivå för vår naturgasförsörjning. Risken för gasbrist är överhängande, men trots det har regeringen inte agerat. IKEM, som representerar de gasberoende och samhällsviktiga innovations- och kemiindustrierna, kräver att staten nu tar ansvar och säkerställer en LNG-terminal på västkusten och ett gaslager värt namnet.

Energimyndigheten beslutade den 20 juni 2022 att införa en tidig krisvarning för det västsvenska naturgasnätet. Tidig varning utlyses när det finns konkret och tillförlitlig information om att det kan ske en händelse som sannolikt kommer att resultera i en avsevärd försämring av försörjningssituationen för gas. Krisnivån ligger fast än idag, men hittills har regeringen inte vidtagit en enda åtgärd.

– Innovations- och kemiindustrin, och i förlängningen hela samhället, är beroende av gasen. Våra medlemsföretag behöver gasen som råvara. Den är en förutsättning för kemikalieproduktionen, bland annat för livsmedelsförsörjning och rening av dricksvatten, säger Malin Johansson, ansvarig för energi- och klimatfrågor på IKEM.

Sverige har, till skillnad från många andra länder, endast ett gasnät – det västsvenska naturgasnätet. IKEM kräver att regeringen nu agerar för att säkra vår beredskap.

– Sverige behöver en LNG-terminal längs västsvenska gasnätet så att vi kan ta emot flytande naturgas. Men vi behöver också ett gaslager värt namnet. För att minska naturgasberoendet på sikt krävs också satsningar på infrastruktur och produktion av biogas, som ju har samma molekyl. Vår gasförsörjning är idag oerhört sårbar, fortsätter Malin Johansson.

Finland har hyrt en LNG-terminal, Tyskland har köpt flytande LNG-terminaler och handlat upp stora mängder gas och många länder har egen gas och flera gasledningar. Sverige däremot hänvisar till marknadslösningar, men regeringen avslog så sent som 2019 ansökan om en LNG-terminal på västkusten.

– Sveriges regering verkar inte ha förstått allvaret. Den har istället varit med och drivit igenom en EU-förordning om att vid kris skydda hushåll framför industri och i vintras gett hushållen gasprisstöd som kompensation. Hushållen kan ställa om till el, det kan inte kemiindustrin, säger Malin Johansson.

Välfyllda lager i all ära

Energimyndigheten medger att situationen är utmanande, men fortsätter hävda att Sverige och EU har fyllda gaslager.

– Svenskt gaslager är en demoanläggning som syftar till att tryckutjämna. Den skulle göra oss trygga i några timmar. Europeiskt gaslager kan täcka en tredjedel av Europas vinterbehov, men i hur många dagar är svårt att sia. Att det skulle räcka till svensk industri efter att ha försörjt alla gashushåll är osannolikt, säger Malin Johansson.

Sabotagen på finska gasledningen

En skada har upptäckts på en gasledning mellan Finland och Estland och polisen har inlett en förundersökning om grovt sabotage.

– Sabotagen på det finska gasnätet är allvarligt, och utgör den andra kritiska attacken på central infrastruktur. Finland kan åtminstone skatta sig lyckliga över din inhyrda LNG-terminal, den skyddar samhällskritisk produktion i dagsläget, avslutar Malin Johansson, ansvarig för energi- och klimatfrågor på IKEM.

Foto: Rudy and Peter Skitterians