Nyheter

Experten svarar: Storskalig solenergi i svenskt klimat – är det möjligt?

Att solenergi är en av framtidens viktigaste energikällor är de flesta överens om. På privatmarknaden har det under många år pågått en explosionsartad utveckling för solceller – men även företag och andra kommersiella aktörer börjar snabbt inse potentialen som finns i teknologin.

Egentligen är det inte så konstigt att industrin och den kommersiella sektorn har haft en längre startsträcka än privatmarknaden. Investeringskostnaderna i solceller är höga – särskilt i stora, energiintensiva anläggningar – och man vill naturligtvis veta att man får tillbaka på sin investering. Ibland hör man fortfarande någon hävda att solpaneler inte är tillräckligt energieffektiva för verksamheter i svenskt klimat. I öknens gassande sol kanske, men här i Sverige där soltimmarna är så få?

För att en gång för alla komma till rätta med saken bad vi bemt AB:s solenergiexpert Charlie Heywood förklara.

Charlie, stämmer det att solenergi inte funkar lika bra i svenskt klimat?

– Det stämmer inte. Forskningen visar tydligt att det är en ogrundad myt. Det svenska klimatet har tvärtom visat sig vara utmärkt för solpaneler. Sverige har nästan lika många soltimmar som Tyskland, och de svalare temperaturerna här uppe är en klar fördel, eftersom panelerna arbetar som effektivast vid just 20–25 grader Celsius. Tittar man på de satsningar som görs i exempelvis Marocko är det lätt att få intrycket att solenergi kräver ökenklimat, men faktum är att den momentana effekten blir större i lite svalare klimat som Sveriges.

Men klimatpåfrestningarna då? Klarar solpanelerna den omväxlande väderleken här uppe i norr?

– Vi tittar alltid på de lokala förutsättningarna och gör snö- och vindlastberäkningar för att anläggningen vi installerar ska klara klimatpåfrestningarna. I Skåne snöar det till exempel mindre än vad det blåser, medan det längre norrut ofta är tvärtom. Dimensioneringen varierar alltså beroende på var anläggningen ska användas, och där tar vi aldrig några genvägar eller risker när vi utformar den tekniska lösningen.

bemt AB erbjuder alla sina kunder att teckna ett serviceavtal. Kan du berätta mer om det?

– Ja, avtalet innebär att vi åker ut årligen och kontrollerar anläggningen: vi ser över skicket på panelerna, att montagesystemen är intakta och att alla skyddsfunktioner fungerar som de ska. Kunden får också ett protokoll med status på systemet. Det ger en extra trygghet för många.