Nyheter

Stefan de Vylder, nationalekonom: ”Systemfel gör att bränder får ny fart”

”Det är obegripligt att det vid skogs­bränder fortfarande är mark­ägaren som ansvarar för eftersläckning och att gå brandvakt. Hur många förödande bränder ska vi få uppleva innan regel­verket ändras.”

Det skriver Stefan de Vylder, nationalekonom, författare till en bok om Ljusdalsbränderna 2018, ”Det brinner… rapport från en hotad by” (Themis Förlag 2019) i en debattartikel i Svenska Dagbladet:

”Torkan i år påminner om sommaren 2018. I delar av landet är det lika torrt och varmt som då, och skogsbrands­risken är överhängande.”

”Den senaste tidens två större skogsbränder – i Tallåsen utanför Ljusdal och mellan Avesta och Norberg – uppstod av olika orsaker, men en sak har de gemensamt: eftersläcknings­arbetet försummades. Bränderna blossade upp igen när de ansågs släckta.”

”Enligt dagens regelverk övergår ansvaret för efter­släckning och brand­bevakning från räddnings­tjänsten till markägaren. Om markägaren är ett stort skogsbolag med rejäla resurser fungerar det i regel bra, men mindre skogsägare riskerar att stå utan både brandbil, slangar och brandmän.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.svd.se/a/KnKk27/stefan-de-vylder-systemfel-gor-att-skogsbrander-far-ny-fart