Nyheter

Schneider Electric: ”Har vi påbörjat energiomställningen för sent?”

Text: Gustav Gustavsson Klippel, Vice President för Global Services på Schneider Electric

Sveriges elnät står inför stora utmaningar. På grund av kompetensbrist, en långsam digitaliseringstakt och ett betydande investeringsbehov finns risken att omställningen inte sker tillräckligt snabbt. Och det är ont om tid. Vi behöver agera tillsammans och hjälpas åt för att kunna hålla Sveriges elnät intakt.

Det finns en tydlig brist på kompetent arbetskraft inom energibranschen. Vi ser det både i vårt företag och hos våra kunder. Energimyndighetens kartläggning av kompetensbehov visar att frågan är akut och totalt identifieras 35 bristyrken som är betydande för samhällets elektrifiering.

Ett utbrett problem som kommer bli ännu större framöver. Därför behövs utbildning, på alla nivåer, för att säkerställa kompetensen som krävs. Utöver kompetensbristen finns det även en risk att digitaliseringens framfart är för långsam inom energibranschen. Det sker en stor förändring av flödena i det svenska elnätet, kraftigt pådriven av elektrifieringen av vår fordonsflotta, en hög tillväxt av solceller och övriga faktorer som äventyrar belastningen i vårt samhälle.

I dagsläget är 70 procent av nätkomponenterna i Sverige föråldrade och över 20 år gamla. Parallellt med det kan mycket digitaliseras redan nu. Vi behöver bli bättre på att göra lokala, snabbfotade insatser eftersom det tar för lång tid att genomföra på nationell nivå. Enligt Sweco kommer elanvändningen mer än fördubblas till 2045. För att klara det krävs elnätsinvesteringar på 945 miljarder kronor.

Dessutom krävs det att dessa investeringar genomförs under de kommande 10–12 åren. Med andra ord är det ont om tid. Både när det gäller investeringar, digitalisering och kompetens.

En nyckel för att påskynda omställningen är att utnyttja nuvarande infrastruktur på ett betydligt effektivare sätt än vi gör idag. Det är något vi arbetar med dagligen på Schneider Electric. Genom att kombinera data och AI-baserade algoritmer kan vi identifiera och förebygga eventuella driftsavbrott samt förlänga livslängden på befintlig infrastruktur.

Men fler aktörer behövs för att driva energiomställningen framåt. För att nyttja arbetskraft och kompetenser optimalt samt skapa effektiva arbetsflöden bör tillståndsbaserat underhåll tillämpas. Genom att underhållet sker proaktivt kan manuellt och rutinbaserat arbete undvikas för att i stället koncentrera insatserna där de gör mest nytta.

Tre områden vi bör fokusera på för att klara av energiomställningen:

Alla kan göra något. Oavsett om det är på nationell eller lokal nivå finns det insatser som kan genomföras för att komma framåt. Vi behöver använda rätt kompetens på rätt plats för att omställningen ska ske effektivt.

Nyttja de kompetenser som finns. Det gäller både personer och digitala lösningar. Vi har redan mycket som fungerar bra och kan effektiviseras genom digitalisering.

Investera med digitalisering i fokus. Investeringar som sker idag behöver vara förberedda för morgondagen. Digitala lösningar måste vara en del redan från dag ett för att hantera de utmaningar vi står inför.

På Schneider Electric vill vi vara en del av att föra energiomställningen framåt i en snabbare takt och med rätt kompetens. Vi förstår att det är mycket som krävs men det behöver inte vara för sent. Med gemensamma krafttag kan vi säkerställa en snabbare energiomställning och att elen som produceras används på ett ansvarsfullt och grönt sätt.