Nyheter

SSAB går vidare med bygget av nya ljusbågsugnar och minimill i Luleå

SSAB har idag meddelat att de fattat investeringsbeslut om att gå vidare med planerna för bygget av nya ljusbågsugnar och minimill i Luleå.

– Vår samarbetspartner i Hybrit och största kund SSAB:s investeringsbeslut i Luleå är en stark signal för vår planerade övergång till fossilfri järnsvamp i Gällivare. Det innebär en ökad säkerhet och trygghet om vägen framåt inför LKAB:s framtida investeringsbeslut i Hybritdemon, vilket är första steget i den successiva omställning vi planerar, säger Jan Moström, vd och koncernchef LKAB.

LKAB:s och SSAB:s verksamheter är sedan många år integrerade och omställningen mellan våra bolag behöver gå hand i hand. LKAB bedriver för närvarande ett intensivt arbete med tillståndsprocess för malmbergsgruvan i Gällivare inklusive Hybritdemon för tillverkning av järnsvamp till SSAB:s nya anläggningar.

– Vår inriktning är att tillsammans med SSAB bygga en konkurrenskraftig värdekedja för fossilfritt stål där vi levererar fossilfri järnsvamp till SSAB:s anläggningar för deras produktion av fossilfritt stål till marknaden. Gemensamt har vi möjlighet att till 2030 ta bort 10% av Sveriges koldioxidutsläpp samtidigt som vi bygger svensk industris konkurrenskraft, fortsätter Jan Moström.

LKAB:s omställningsplan för Malmberget/Gällivare är att efter att Hybrit-demon på 1,35 mton per år driftsatts och prestandaverifierats i steg 2 bygga ännu en direktreduktionsanläggning med Hybritteknologi för att runt 2030 ytterligare kunna öka leveranser av fossilfri järnsvamp.

Målet är att därefter under början av 2030-talet, successivt bygga ut produktionen av fossilfri järnsvamp i Malmberget/Gällivare till totalt 5,4 mton per år främst avsett för leverans till SSAB:s anläggningar i Norden.

Den första Hybritdemon behöver ca 5 TWh fossilfri el för produktion av grön vätgas. En successiv utbyggnad av järnsvampsproduktionen i Malmberget/Gällivare till 5,4 mton per år skulle kräva
ca 20 TWh el.

Takten som LKAB kan hålla i utbyggnaden kommer bland annat att vara beroende av effektiva tillståndsprocesser och en fortsatt kraftig utbyggnad av ny fossilfri elproduktion för att säkra tillgång till el och konkurrenskraftiga priser.

– Omställningen i Sverige hindras fortsatt av tidskrävande och oförutsägbara tillståndsprocesser. Vi har redan tvingats skjuta tidplanen för Hybritdemon till slutet av 2027 med stor risk att det skjuts in i 2028, avslutar Jan Moström.