Nyheter

Uppsala avloppsreningsverk uppgraderas

Uppsalas avloppsreningsverk på Kungsängen uppgraderas för ökad kapacitet och för att klara nya krav på rening. Förnyelse görs i en första etapp i grovrening och försedimentering. Samtidigt installeras nytt ställverk och reservkraftutrustning.

I likhet med andra avloppsreningsverk renas avloppet i flera steg, mekanisk, biologisk och kemisk rening. Först sker grovrening i flera silgaller av typen trappstegsgaller (2 mm spaltbredd) följt av ett sandfång. Grovrenset tvättas och pressas för att senare skickas vidare till energiutvinning. 

Material som tas ur sandfånget separeras i sandtvättar där sanden tas ut, övrigt material återcirkuleras till processen och sanden tvättas och torkas.

Fällningskemikalien järnklorid tillsätts inför försedimentering med syfte att binda löst fosfor till partikulärt samt förbättra avskiljning av suspenderat material i försedimenteringarna. Fällningsdosen kan styras mot vattenflödet eller mot halten suspenderat material. Försedimenteringen sker i runda eller rektangulära bassänger där det sedimenterade materialet, så kallat primärslam, sedan går till rötning. 

I biosteget (inklusive mellansedimenteringen) fortsätter reningen, innan slutsedimenteringen (kemisk rening) tar vid.

Framtida kapacitet

Reningsverket är dimensionerat för 200000 personekvivalenter (PE). En inriktning är att klara 330000 PE år 2035. I en första etapp pågår nu ett projekt för att modernisera delar av verket och klara ett högre flöde in.

– Dels ska ett ökat inflöde klaras, dels ska verket klara de höjda reningskraven för att släppa renat avlopp till recipienten Fyrisån, berättar Martin Petersson, projektledare hos Uppsala Vatten AB. I det aktuella projektet ersätts befintlig grovrening AB och försedimentering A.

Den allra första delen i det aktuella projektet omfattar ledningar från gatan på norra sidan (Stallängsgatan) och in till grovreningen.

Grovrening AB hade tidigare kapacitet på 5000 kbm/tim för gallerfunktionen. Den nya grovreningen inklusive dess sandfång kommer att klara 9000 kbm/tim samt den hydrauliska kapaciteten för grovreningen (inklusive galler) kommer att öka från 12000 till 18000 kbm/tim. Nya grovreningen har uppförts på en tidigare ledig markyta.

Den befintliga utrustningen för tillsättning av fällningskemikalie behålls, endast smärre ny rördragning krävs.

Vattnet efter grovreningen kan antingen ledas till försedimentering A eller försedimentering B. Gamla försedimentering A har rivits och två nya bassänger byggs i stället. I försedimentering A ökar kapaciteten från 2000 till 5000 kbm/tim.

När hela projektet inklusive alla rördragningar är färdigställda, kommer överkapacitet att finnas i försedimentering A och B, det ger ett reservutrymme när skyfall inträffar.

Elkraftförsörjning

I det aktuella projektet ingår också om- och utbyggnad av ett av ställverken; det som levererar ström till bland annat grovrening, biosteg A, eftersedimentering och rötning. Ställverket byggs ut med ett rum och nytt skenstråk.

– Det blir också ny transformator och inför framtiden får man kapacitet att mata ut mer el, fortsätter Martin Petersson.

Samtidigt installeras också ett dieseldrivet reservkraftaggregat som startar automatiskt vid avbrott (UPS). Aggregatet och ställverket har upphandlats på totalentreprenad, medan övriga delar av projektet är på utförandeentreprenad. De slutliga delarna av hela det aktuella projektet planeras bli klara till september i år.

– För närvarande ligger vi lite före tidplan så det har gått bra. Däremot har yttre händelser i omvärlden gjort att kostnaderna blir högre än den ursprungliga budgeten, berättar Martin Petersson.

För att expandera kapaciteten till 330000 PE år 2035 krävs givetvis fler åtgärder i Kungsängsverket. Inom en inte alltför avlägsen framtid väntar därför troligen ytterligare investeringsbeslut hos Uppsala Vatten.

Byggentreprenör i det aktuella projektet är NCC Sverige AB. B

Byggarbetet i siffror:

Schaktmassor till deponi 28000 kbm

Pålar 754 stycken, sammanlagt 22685 meter

Spont 4454 kvm

Betong 3500 kbm

Armering 500 ton

Stålrör i mark 1224 meter DN600

Djupast grävda hål 8 meter

FAKTA 

Byggtid: 2021–2024 

Byggherre: Uppsala Vatten AB

Huvudentreprenör: NCC Sverige AB

Huvudkonsult: Ramboll

Kostnad: ca 400 Mkr