Nyheter

Solör Bioenergi investerar i ny anläggning i Edsbyn

Fjärrvärmeleverantören Solör Bioenergi har investerat i en ny anläggning i Edsbyn, en 6 MW hetvattenpanna från Saxwerk som har ersatt en gammal panncentral.

Den nya fjärrvärmeanläggningen i Edsbyn i sydvästra Hälsingland har byggts intill Edsbyverken vid infarten från Bollnäs-hållet. Den ska säkra leveransen av fjärrvärme till abonnenterna, öka effektiviteten och verkningsgraden i verksamheten och den ska stå för merparten av Edsbyns fjärrvärmebehov.

– Med denna moderna panna får vi ut mer värme per kubikmeter biobränsle än tidigare, säger Johan Nåbo, projektchef på Solör Bioenergi. Det handlar inte om en utökad verksamhet utan att vi ersätter en gammal panncentral som egentligen inte var byggd för fjärrvärme. Samtidigt kan vi leva upp till moderna krav på rening.

Den nya pannan är en rosterpanna som drivs med fuktiga biobränslen, främst restprodukter från närliggande skogsindustri i form av bark, träflis, toppar och grenar. Pannan har en effekt på 6 MW och därtill levererar en rökgaskondensor 1,5 MW. Anläggningen är utrustad med den senaste reningstekniken för minimal påverkan på miljön. 

I Edsbyn levererar Solör Bioenergi fjärrvärme till sammanlagt närmare 300 kunder, större industrier, en industripark, kontor, badhus, flerfamiljshus och villor. Totalt uppgår leveransen till cirka 38 000 MWh per år.

Beslutet om investeringen togs hösten 2021 efter flera års planeringsarbete, där utgångspunkten var att den befintliga pannan från 1977 behövde ersättas med en modern biopanna. I arbetet ingick bland annat att finna den lämpligaste placeringen av en ny anläggning och i samverkan med Ovanåkers kommun fann man platsen ganska nära den andra befintliga fjärrvärmepannan vid Edsbyverken 

Tre olika entreprenader

Byggnationen påbörjades under 2022 med mark- och betongarbeten som en första entreprenad av tre. I april 2023 började Saxwerk installera pannan som en andra entreprenad och i mitten av maj började den tredje när Sidskogen Bygg byggde in pannan. I november var det slutbesiktning och sedan december är produktionen av fjärrvärme i full gång.

Pannhallen är 13,5 meter hög och består av stålstommar och sandwichelement, en hall om 330 kvadratmeter med en bränslemottagning där bränslet lyfts in med hjälp av hjullastare. Därtill har det byggts en kontorsdel på 150 kvadratmeter i ett plan i trä vid sidan av, 

– En av utmaningarna var att vi började bygga ungefär när inflationen tog fart, vilket påverkade kostnadsbilden, säger Magnus Abrahamsson, inhyrd projektledare från FVB Sverige.

– Jag har varit projektledare för många liknande byggen och detta är ett av de projekt som samordningsmässigt gått allra bäst med bra entreprenörer som jobbat bra ihop.

Sidskogens platschef Joakim Jonsson ger en liknande bild:

– Utmaningen för oss har varit att väldigt många entreprenörer har fått samsas på väldigt liten yta. Det har varit knivigt att få ihop, men det har funkat oförskämt bra.

Solör Bioenergy Group har verksamhet på 300 platser i Sverige och Norge med produktion av fjärrvärme, ånga och el för bostäder, företag, offentliga verksamheter och industrier.

FAKTA:

Byggtid: juni 2022–november 2023

Byggherre: Solör Bioenergi Fjärrvärme AB

General- och byggentreprenör: Sidskogen Bygg AB

Pannleverantör: Saxwerk

På bilden: Den nya fjärrvärmepannan står för merparten av ortens fjärrvärmebehov

Foto: Maria G Nilsson