Nyheter

Vätgasmarknaden – en rörelse som är på gång

Om man ska producera vätgas bör man ha god tillgång på elektricitet, vara rådig över elproduktionen och kunna utnyttja tillfällen då det är gott om el utan att vara beroende av priserna på spotmarknaden. 

Det rådet ger Peter Rydebrink, vd för Euromekanik AB, ett företag som har arbetat med lösningar för energiflöden – energigaser, ånga och petrokemiska vätskor – sedan 1970-talet. Aktuellt inom vätgas arbetar man med oberoende tjänster inom systemintegration, från elektrolys via komprimering och lagring till tankställe. 

Vätgas är, precis som el, en energibärare och därmed inte en primär energikälla. Den kan användas för att lagra och transportera energi. Den produceras genom elektrolys, där vatten med hjälp av el spjälkas upp i väte och syre. Vätgasen komprimeras och lagras för att sedan kunna tankas och användas som drivmedel i en vätgasbil försedd med bränsleceller.

Euromekanik är engagerat i flera projekt kring vätgasproduktion, alltså inte bara utrullningen av ett antal nya tankstationer runt om i Sverige. 

– Det är projekt som är under projektering och åtminstone fem till tio projekt arbetar vi mycket aktivt med. I Finspång har vi levererat vårt första system för vätgasproduktion i forskningsprojektet ZEHTC (Zero Emission Hydrogen Turbine Center) som bland annat drivs av Siemens Energy.

Det är ett komplett energisystem med integrerad vätgas som utan utsläpp av växthusgas kan användas i Siemens gasturbinverkstad. 

– I Rabbalshede i Bohuslän projekterar vi för Rabbalshede Kraft produktion av vätgas i större mängd i direkt anslutning till befintliga vindkraftverk. Där handlar det om hela kedjan från vindel via elektrolys, komprimering, lagring och leverans ut till en tankstation i Göteborgsområdet.

Euromekanik är också teknisk partner för vätgasprojektering vid energibolaget OX2:s planerade solparker på Åland.

En rörelse som är på gång

– En stor fördel om man ska producera vätgas är att man har tillgång till och rådighet över elproduktion, upprepar Peter Rydebrink, men också att man kan lägga produktionen där det finns avsättning för spillvärme och syrgas. Det kan vara i form av samlokalisering med kraft-/värmeproduktion och fjärrvärmesystem eller varför inte samlokalisera med fiskodling där behovet av syre är stort.

– Min prognos är att det om ungefär två år finns flera produktionsanläggningar i Sverige. Vätgasmarknaden är en rörelse som är på gång, men det krävs uthållighet.  

På bilden: Siemens Energys produktionsanläggning i Finspång som Euromekanik levererat vätgassystemet till.