Nyheter

Industrijätte inom kakeltillverkning investerar i industriell ångåtervinning från svenska Drupps

Grupo Lamosa, en av världens största tillverkare av keramiska material, har investerat i ett system för ångåtervinning från svenska vattenstartupen Drupps för installation i en av deras anläggningar i Peru, som ett led i att nå hållbarhetsmål inom vatteneffektivitet samt för att säkra verksamhetens lönsamhet på längre sikt.

Grupo Lamosa, en av världens största tillverkare av keramiska material, har köpt ett system för återvinning av industriell restånga från uppsalabaserade vattenstartupen Drupps, för installation i en av deras fabriker för tillverkning av kakelplattor i Peru.

Drupps-systemet beräknas återvinna 25 000 ton vatten per år från utsläppsgaser från produktionsprocessen, vilket innebär att ca 40% av allt vatten som släpps ut från fabriken kan återvinnas.

Huvudsyftet med installationen är att hjälpa anläggningen att motverka problem med sin vattenförsörjning genom att kraftigt minska tillverkningens nettovattenanvändning utan att minska produktionstakten.

– Det här är ett viktigt steg för oss i vår ambition att öka effektiviteten i alla våra processer, och att säkra långsiktig livskraftighet i våra anläggningar som hotas av vattenbrist, medan vi samtidigt tar viktiga steg för att nå våra hållbarhetsmål samt skyddar lokalbefolkningen där vi är verksamma, säger Domenico Casaretto, Country Manager Cerámica San Lorenzo, ett dotterbolag till Grupo Lamosa.

– Lamosas köp av ett fullskaligt Drupps-system för återvinning av industriell vattenånga är en stor milstolpe för oss eftersom det bevisar att industrin ser stark affärslogik i att göra proaktiva investeringar i sin vatteneffektivitet för att skapa motståndskraft mot vattenbristens skadeverkningar, samt för att säkra långsiktig lönsamhet för anläggningar i områden som kämpar med vattenbrist. Vi ser fram emot att arbeta med Grupo Lamosa på deras resa mot ytterligare förbättring av sin vattencirkularitet, säger Mikael Nolborg, VD på Drupps.

Installationen väntas vara startklar under andra halvan av 2024.