Nyheter

Nu höjs produktionskapaciteten från Forslunda vattenverk

Umeå försörjs med dricksvatten från Forslunda vattenverk som ligger ungefär sex kilometer nordväst om staden. Befolkningstillväxten gör att vattenförbrukningen ökar och därför pågår nu ett projekt som syftar till att höja produktionskapaciteten rejält.

Forslunda vattenverk invigdes 1953. Sedan skedde uppgraderingar 1972 och 1993. Vattenverkets kapacitet har varit densamma sedan 1993, ungefär 32000 kubikmeter per dygn. Det aktuella projektet avser att höja denna till 50000 kubikmeter per dygn.

Grundvattentillgången förstärks genom konstgjord infiltration. Vatten från Umeälven pumpas till bassänger uppe på en grusås. Där får vattnet passera ner genom grus och sand. Det är därmed fråga om en konstgjord grundvattenbildning. Vattnet når grundvattenakviferen nere i åsen och där drygas det ut med naturligt grundvatten.

Reningssteg

På åsen finns tjugo produktionsbrunnar i vilka vattnet pumpas upp. Det pumpas vidare till ett antal steg i reningsprocessen. Vattnet luftas för att få framförallt järn, men även mangan, att oxidera. Inga blåsmaskiner behövs, det räcker att vattnet sprutar på väggarna i inloppet till luftarna.

Därefter filtreras vattnet genom snabbfilter. Detta fångar upp flagor av framförallt järnoxider. Sandfiltret måste backspolas regelbundet och detta vatten leds till en spolvattendamm.

Efter sandfiltret följer alkaliskt filter fyllt med kalciumkarbonat för att få upp pH-värdet och därmed inte minst förebygga korrosion i ledningarna. Även de alkaliska filtren måste backspolas.

Slutligen sker desinfektion med hjälp av uv-ljus. Denna möjlighet har funnits på Forslunda vattenverk sedan 2016. Någon klorering av dricksvattnet behövs för närvarande inte, varken vid vattenverket eller ute i distributionsnätet.

Kapacitetsbehov

– Nu bygger vi för ökad produktionskapacitet, mot bakgrund av det växande Umeå, berättar Daniel Fredlander, projektledare hos Vatten och Avfallskompetens i Norr AB (Vakin). Exempelvis under pandemin, när folk var hemma mycket, steg vattenanvändningen och vi kunde ha produktion upp till kanske 33000 kubikmeter per dygn. Sådana lägen kommer nog att komma tätare. I den aktuella utbyggnaden av verket är siktet inställt på att klara 50000 kubikmeter per dygn.

Råvattenledningarna till verket förnyas helt och en ny processbyggnad tillkommer. De befintliga råvattenledningarna från 1950- och 1970-talen tas ur drift. De ersätts med två nya. För att förenkla rengöring/underhåll av ledningarna kommer de att förses med utrustning för piggrensning. Piggning innebär att en ”tvättsvamp” förs in i inloppet och kommer ut i en mottagningsstation vid utloppet.

Ytterligare processbyggnad

Nya processbyggnaden blir processmässigt i stora drag lika den befintliga. Byggnaden har två plan. Vattnet pumpas upp till övre planet där luftningen sker. Sedan sker flödet med självfall ner genom filtrerna. Det blir åtta snabbfilter (sandfilter) och åtta alkaliska filter. Sedan görs desinfektion med uv-ljus. För att vid framtida eventuellt behov kunna klorera vattnet, installeras ett kloreringsrum.

Klor i form av natriumhypoklorit kommer i så fall att förvaras i två tankar i kloreringsrummet. Nytt blir också externa silos för kalciumkarbonat. Dessa blir väl tilltagna. Myndighetskrav statuerar att det ska finnas kemikalier för tre månaders drift utan påfyllningsleveranser.

– I nya processbyggnaden inreder vi också ett pilotlaboratorium, fortsätter Daniel Fredlander. Dit dras ledningar från olika delar av processen. Avsikten är att underlätta för oss vid teknisk utveckling eller att erbjuda forskare att göra pilotstudier hos oss.

Vid vattenverket förbättras också hanteringen av spolvatten från backspolningen av filtren. Idag finns en spolvattendamm och i det aktuella projektet byggs en ytterligare.

– Dels får vi redundans och dels får vi möjlighet att låta den ena dammen torka upp innan den töms, förklarar Daniel Fredlander.

Han berättar också att Vakin och kommunen har planer på ytterligare ett vattenverk på en annan plats. Med två verk på vardera 50000 kubikmeter per dygn i kapacitet, skulle Umeå få hundraprocentig redundans.

Utförandeentreprenad

Byggentreprenör för Forslundaprojektet är NCC Sverige AB. Det hela genomförs i form av en utförandeentreprenad. NCC svarar för alla mark-, anläggnings- och byggarbeten. Bland annat de nya 800 meter långa råvattenledningarna, i form av polyetenrör PE 710. Nya processbyggnaden har grundlagts direkt i sandgrund, utan pålning. Byggnaden har sand- respektive alkali-filterbassänger i två etage à 925 kvadratmeter. För hela byggnaden har det gått åt 1300 kubikmeter betong.

– Vår största utmaning var att gjuta bassängerna och klara sprickfrihet, hållfasthetskrav och krav på ytfinhet, berättar Per Wahlström, övergripande projektchef hos NCC. Det blev omfattande byggen av formar som kläddes med duk för att få fina ytor. Efter gjutning var vi tvungna att vänta 28 dygn innan vi kunde utföra motgjutningar. I delar av betongkonstruktionerna användes elslingor för att betongen skulle brinna jämnt.

NCC:s entreprenad har ett värde på 185 miljoner kronor och omfattar råvattenledningarna, processbyggnaden samt bland annat rör och ventiler.

FAKTA 

Byggtid: januari 2023 – maj 2025 

Byggherre: Vatten och Avfallskompetens i Norr AB

Byggentreprenör: NCC Sverige AB

Huvudkonsult: SWECO Sverige AB

Kostnad: ca 250 Mkr

På bilden: Per Wahlström, som är övergripande platschef NCC, Tomas Bandling, byggledare, Daniel Fredlander, Vakin och Lisa Linderström från Sweco, samlade på byggplatsen.