Nyheter

Genomgripande upprustning av Hammarforsens vattenkraftverk

Statkraft genomför en genomgripande upprustning av Hammarforsens vattenkraftverk under ett flerårigt projekt. Totalt satsar företaget bortåt 650 miljoner kronor i maskininvesteringar i tre av fem aggregat och dammsäkerhetshöjande åtgärder.

Hammarforsens kraftverk vid Indalsälven i Hammarstrand nio mil öster om Östersund ägs och drivs av energibolaget Statkraft och är närmare 100 år gammalt. Det genomgår nu en omfattande upprustning. Dels handlar det om förnyelse av teknisk utrustning, turbiner och generatorer som behöver bytas eller renoveras, dels handlar det om yttre säkerhetshöjande åtgärder.

Maskinarbeten inne i stationen samordnas med parallella damm- och luckarbeten utanför i syfte att samutnyttja byggresurser och gemensamma avbrott på elproduktionen.

Totalt finns fem aggregat i Hammarforsen. På norra sidan ligger aggregat nummer 1 (från 1927) och nr 2 (1929), båda Francis-turbiner eftersom Kaplan-turbiner inte var uppfunna vid den tiden. Därtill kommer nr 3 (1937) och nr 4 (1939). På södra sidan finns aggregat nr 5 (1949). Det som nu under en treårsperiod byts ut är tre turbiner, en per år, och en generator. 

– I år byter vi aggregat nr 3, 2024 nr 4 och 2025 nr 5, berättar Per Mikaelsson, Statkrafts projektledare för de delar som rör upprustning av aggregaten.

De gamla Kaplan-turbinerna med oljefyllda nav byts mot nya med vattenfyllda nav med självsmörjande lagringar. De nya löphjulen har en extra barriär mot yttre läckage av olja. 

– Totalt reducerar vi oljevolymen till en åttondel mot tidigare och vi ökar reglertrycket och går från 20 till 160 bar.

Löphjulskamrar byts ut på grund av tekniskt tillstånd och då ökas samtidigt diametern.

Ett byte av generator

– Generatorn i aggregat 5 kommer att bytas år 2025 till en komplett ny generator, medan de traditionella synkrongeneratorerna i 3:an och 4:an rustas upp. Vi vidmakthåller dessa, rengör och kontrollerar för fortsatt säker drift i 30 till 40 år.

Summan av åtgärderna i Hammarforsens kraftverk blir en effektökning med 15 procent i aggregat 3 och 4 och med 30 procent i aggregat 5, allt inom ramen för gällande vattendom.

– En viktig drivkraft för det vi gör nu är att minska riskerna för miljöbelastning på grund av yttre oljeläckage, men även att den utrustning som förnyas uppnått slutet av sin tekniska livslängd.

– Projektet är utmanande och intressant. Vi arbetar med beprövad teknik, men det är inte fråga om någon serietillverkning. Vi jobbar med prototyper. Allt som installeras är noga prövat för att allt ska passa. Ledtiden för ett löphjul fram till installation är 14 till 18 månader. Vi har gjort modellprover i skala 1:14 och testat löphjul i labb-miljö i tyska Heidenheim tillsammans med leverantören för att få fram rätt egenskaper och säkerställa prestanda.

Arbetena vid Hammarforsen inkluderar upprustning av intag och ytbehandling av dammluckor, översyn av is- och vrakgrindar, byte av tätningar och byte av kedjespel till moderna linspel. 

– En stor utmaning är förstås att arbetena sker samtidigt som produktionen är i gång runt omkring, säger Per Mikaelsson. Ettan, tvåan och fyran på norra sidan är igång när vi arbetar med trean. 

Stor dammlucka ersätts av två 

Dammsäkerhetshöjande åtgärder är den andra stora delen av investeringarna i Hammarforsen. De vidtas bland annat för att möta risken för ökande vattenflöden. Här byggs ett nytt utskov för att öka avbördningskapaciteten i kraftverket och för att garantera dammsäkerheten. 

Fångdammen åtgärdas och den befintliga sektorluckan (överströmningslucka som öppnas neråt) byts ut och ersätts med två segmentluckor (bottenutskov som öppnas uppåt). 

– Vi byter den 35 meter breda sektorluckan, som varit Sveriges bredaste, till två mindre segmentluckor på cirka 16 meter vardera med en ny pelare i mitten, säger Thomas Mikaelsson, Statkrafts projektledare för ombyggnad av sektorsutskovet. 

En tillfällig fångdamm med 35 meters bredd och tio meter ut har byggts ovanför luckan för torrläggning under arbetena och en stor kran har placerats för att bistå i både dammarbetena och intag. Den gamla tröskeln till skivbordet har bilats ner och sänkts till önskad nivå.

I slutet av 2024 ska byggarbeten vara klara för att man ska kunna ta emot de nya luckorna som kommer från Gullängets Mekaniska i Örnsköldsvik. Varje lucka kommer i tre delar, den tyngsta väger 18 ton.

Arbetena vid Hammarforsens kraftverk kan ses som två stora och komplexa projekt. Men de är nära kopplade till varandra med en rad gemensamma arrangemang. Därför har man skapat en gemensam organisation för arbetsmiljöarbetet, organiserat internt i egen regi.

– Hela Hammarforsen ses som ett arbetsområde där vi tar ansvar för samordningen och det har fungerat mycket bra, avslutar Per Mikaelsson.

FAKTA:

Byggherre: Statkraft Sverige AB

Generalentreprenör ombyggnad sektorutskov: NCC Sverige AB

Totalentreprenör upprustning av kaplanaggregat: Voith Hydro AB

Tidplan: mars 2023 – våren 2026

Kostnad: 650 MSEK

På bilden: Pågående bladmontage för det nya 5-bladiga Kaplanlöphjulet till aggregat