Nyheter

Borås bidrar till samhällsnytta – med laddad kraftvärme

Borås Energi och Miljö har två kraftvärmeverk som omvandlar olika bränslen till fjärrvärme och el. Deras bioeldade kraftvärmeverk på Sobacken är nu anslutet till frekvensregleringsmarknaden och bolaget håller på att bygga batterilager för att kunna bidra till ett stabilare elnät.

Nya laddade lösningar.

Borås Energi och Miljö satsar just nu på batterilager. Ett batterilager (100 kW) på Gässlösa är redan i drift och ett batterilager (3 MW) på Sobacken kommer att installeras under året.

Den primära funktionen för batterilagrena är att snabbt hjälpa till att stabilisera frekvensen på elnätet. Batterierna kommer hela tiden vara laddade till en viss nivå (ca 60 %) för att säkerställa en jämn och stabil frekvens (50 Hz) ut på elnätet. Sedan laddas batteriet i eller ur beroende på behovet i elnätet och bidrar till att stabilisera frekvensen vid en störning på elnätet.

Kraftvärme – en samhällsresurs.

För att upprätthålla rätt frekvens i elnätet krävs flera olika reglerkällor som arbetar tillsammans. Ett kraftvärmeverk är inte lika snabbreglerat som ett batteri, men har mycket stor uthållighet.

Vem eller vad som ska gå in och reglera vid störningar på vårt elnät styrs av Svenska Kraftnät. På samma sätt som elspotmarknaden fungerar, får godkända leverantörer lägga bud, varpå Svenska Kraftnät sedan aktiverar dessa efter behov.

Borås kraftvärmeverk på Sobacken är godkänt för att hjälpa till med frekvensreglering, via manuell frekvensreglering (mFRR). Detta betyder att vid ett avrop så ska reglering till avropad effekt ske inom 15 minuter. Halva turbinens maximala kapacitet på kraftvärmeverket på Sobacken kan regleras upp/ner inom 15 minuter.

– En av nycklarna till att det nya kraftvärmeverket kan nyttjas på reglermarknaden är att anläggningen i många delar har designats för en flexibel drift i kombination med att vi har en fjärrvärmeackumulator. Det ger oss förutsättning att erbjuda en robust systemlösning och kunna agera med hög flexibilitet, säger Pauline.

Bolaget kommer att få ekonomisk ersättning för de timmar då lasten kan ökas eller minskas.

Borås fjärrvärmesystem – en flexibel systemlösning.

Förutom att Borås fjärrvärmesystem är flexibelt utifrån tillgång av olika förnybara och återvunna bränslen, har Borås två kraftvärmeverk och en fjärrvärmeackumulator. Ackumulatortanken är perfekt utifrån systemperspektivet att den kan laddas med varmt fjärrvärmevatten när fjärrvärmebehovet inte är som störst, utan då elpriserna är höga. Värmen ackumuleras och används sedan när fjärrvärmebehovet ökar vid morgon- och kvällstid då boråsarna behöver värmen som mest.

– På samma sätt som en elkund med ett timprisabonnemang kan anpassa sin elanvändning till elpriset, kan vår kraftvärmeproduktion anpassas mot exempelvis marknadens elpriser, förklarar Pauline S. Lindberg affärsområdeschef på Borås Energi och Miljö.

Kraftvärmeverket tillför indirekt en mycket stor nytta, genom att elproduktionen normalt maximeras då behovet av el är som störst. En fjärrvärmekund bidrar således till att öka tillförseln av förnybar elproduktion via kraftvärme, till skillnad mot elbaserade uppvärmningssystem.