Nyheter

Ska samverka om vätgasproduktion till havs

– Vätgas kommer att bli en helt väsentlig del av energimixen mot nettonollutsläpp. Genom att producera vätgas i samband med havsbaserad vindkraft kan vindkraftparkerna byggas längre ut i havet och på så sätt undvika konfliktområden. Detta kan öka både effektiviteten och lönsamheten och är relevant för flera av de marknader vi verkar på – främst Sverige, säger Knut Vassbotn, vd för Deep Wind Offshore.

Havsvindsföretaget Deep Wind Offshore har ingått ett samarbete med HydePoint för att se på möjligheter för vätgasproduktion från havsbaserad vindkraft.

Deep Wind Offshore är en internationell utvecklare och ägare av havsbaserade vindkraftsparker, hittills med projekt i Norge, Sverige och Sydkorea. HydePoint är ett produkt- och teknikföretag som erbjuder lösningar som kan integrera produktionen av vätgas i vindkraftsparker till havs.

För att nå klimatmålen har EU-kommissionen lanserat en handlingsplan för att säkerställa tillväxt inom vindkraft. Planen innebär att totalt 500 GW vindkraft ska installeras till 2030.

Elproduktion från havsbaserad vindkraft kommer att bli en betydande källa till förnybar energi. Det finns fortfarande ingen kapacitet i dagens elnät att ta emot de stora mängder kraft som vindkraftparkerna producerar. Vätgasproduktion till havs från havsbaserad vindkraft kommer att minska behovet av investeringar i nätet, samt ge en förnybar produkt som kan levereras till förbrukare längre bort. 

För närvarande undersöks exportledningar för vätgas från Norge, Sverige och Finland till Tyskland. Dessa kan underlätta vätgasproduktion nära vindkraftsparkerna och leverera vätgas direkt i rörledningarna.

– Att arbeta mot en möjlig integrering av havsbaserad vindkraft och vätgas i en tidig projektutvecklingsfas kan både öka värdet på den kombinerade lösningen och minska beroendet av uppgraderingar av befintlig infrastruktur. Dessutom kan detta förkorta tiden det tar att starta produktion av grönt vätgas offshore, sa Elin Steinsland, vd för HydePoint. 

EU har satt upp ett mål på att producera 20 miljoner ton vätgas från förnybar energi till 2030. Vätgas kommer till stor del användas som råvara i processindustrin för att producera komponenter som rent gödningsmedel, grönt stål och grönt bränsle särskillt för den maritima sektorn.. 

Samarbetet mellan Deep Wind Offshore och HydePoint är ett bevis på branschens engagemang inom innovation och hållbarhet. Vätgasproduktion till havs kan bidra till att optimera värdet av vindkraftsparker till havs genom bästa möjliga utnyttjande av all tillgänglig kraft och erbjuda vätgas till en växande europeisk marknad.