Nyheter

Utmanande att få underhållet på plats i batterifabriker

Jon Bokrantz, som är forskningsspecialist vid institutionen för industri- och materialvetenskap på Chalmers, kommer att göra en presentation med titeln ”Underhåll – en livsviktig pusselbit i den svenska batteriboomen” på Underhåll 2024. I Sverige och på andra håll i Europa och i Nordamerika investeras enormt i fabriker som tillverkar battericeller och monterar batteripack. Det är en helt ny typ av industri som byggs upp, som hittills finns mestadels i Asien.

Produktionsmetoderna är mycket komplexa, det är både kontinuerlig och diskret tillverkning. Till delar påminner produktionen om processindustrin, medan andra mer liknar en verkstad med enstyckstillverkning. Vissa moment utförs i renrum, som för tankarna till läkemedelsindustrin.

Produktionsutrustning, liksom tillbehör och reservdelar handlas i stor utsträckning från Asien. Inte minst är det en utmaning att upphandla och kravställa så att beställaren får allt som behövs på plats i sin fabrik. Därtill krävs ett fungerande underhållssystem och underhållsorganisation.

– I ett forskningsprojekt som stöds av Vinnova och berörda svenska industriföretag kartlägger vi de många utmaningar som finns, med tanke på både tekniska och andra aspekter. En förstudie är klar och sammanställd i en vetenskaplig artikel, där vi presenterar ett 40-tal utmaningar och föreslår lösningar, berättar Jon Bokrantz.

Det treåriga forskningsprojektet MATTER@SCALE ska utmynna i ett lättillgängligt arbetspaket med rekommendationer och typlösningar. Detta kommer att handla både om teknik (som att koppla upp maskinövervakningen till lämpliga sensorer), hur ett underhållssystem ska implementeras, hur en underhållsorganisation sätts upp, hur personalen ska rekryteras och utbildas med mera.

– Ett väl fungerande underhåll blir livsviktigt för batteriindustrin. Målen är hög tillgänglighet i produktionslinjerna, hög produktivitet och hög kvalitet på produkterna, avslutar Jon Bokrantz.

Att batteritillverkning också har stora ambitioner vad gäller att vara ”grön” ställer också krav på underhållssystemen att de understödjer höga förväntningar på hållbarhet, med låga utsläpp, små spill och stora möjligheter till återvinning bland annat.

På bilden: – Ett väl fungerande underhåll blir livsviktigt för batteriindustrin, säger Jon Bokrantz, forskningsspecialist vid Chalmers.