Nyheter

Skogsstyrelsen: Tillväxten i skogen kan öka med upp till 35%

– Att komplettera miljökvalitetsmålen med ett förslag på ett mål för hållbar tillväxt i de svenska skogarna, kan stärka skogens möjligheter att bidra till FN:s globala mål för hållbar utveckling och även bidra till en växande bioekonomi, ett ökat kolupptag och nya drivkrafter för skogsägare att utveckla sitt skogsbruk, säger Skogsstyrelsens generaldirektör, Herman Sundqvist.

Tillväxten i skogen kan öka med minst 35 procent fram till slutet av det här seklet. Det kan bli följden av det första förslaget till svenskt mål för ökad hållbar tillväxt i skogen som Skogsstyrelsen på uppdrag av regeringen presenterar i en rapport.

För att nå målet inom ramen för en hållbar utveckling krävs åtgärder i skogen men också politiska beslut.

Enligt förslaget till mål har den årliga tillväxten i skogen ökat med 25 till 35 procent fram till år 2100. Det skulle indikera en årlig bruttotillväxt av trädbiomassa på virkesproduktionsmarken motsvarande 110 miljoner skogskubikmeter år 2050 och 130 miljoner skogskubikmeter år 2100. Som en jämförelse har bruttotillväxten de senaste åren legat på cirka 101 miljoner skogskubikmeter.

Avsättning för naturvård avgörande

Hur stor ökningen kan bli beror bland annat på hur stor del av skogsmarken som används för virkesproduktion och hur stor del som avsätts för naturvård. Naturvårdsavsättningarna bör öka och omfattningen av det behöver beslutas om på politisk nivå.

– Det är viktigt att vårt förslag till mål för ökad hållbar tillväxt i skogen fastställs på politisk nivå för att skapa tydliga förutsättningar och långsiktighet. Målet behöver även samordnas med långsiktiga mål för biologisk mångfald i skogen och skogens roll för att begränsa klimatförändringarna, fortsätter Herman Sundqvist.

Kräver åtgärder i skogen

Utöver politiska beslut förutsätts också åtgärder i skogen för att målet ska nås, främst när det gäller den grundläggande skogsskötseln:

Se till att få upp ny skog efter avverkning med förädlade plantor av rätt sorts träd på rätt mark, där de trivs och växer bäst (klimat- och ståndortsanpassning).

Röj och gallra vid rätt tidpunkt för att skapa skogar med lämplig täthet och blandning av trädslag.

Mer varierade skogar med ökad andel lövträd.

Begränsa skador från hjortdjurens bete på skogen och skadeangrepp av till exempel granbarkborre och skadesvamp.

Förebygga skador från klimatförändringar, som till exempel torka, bränder och storm.

Ökad hänsyn en förutsättning

För en hållbar utveckling i skogen är det samtidigt viktigt med ytterligare naturvårdsavsättningar för att säkerställa att skogar med mycket höga naturvärden bevaras och för att livsmiljöer ska kunna återskapas och utvecklas. Målet utgår också från ökad användning av hyggesfritt skogsbruk, ökad hänsyn till miljö och renskötsel vid olika åtgärder inom skogsbruket samt att skador på skogen kan förebyggas genom klimatanpassning.

De föreslagna siffersatta målnivåerna är att ses som riktvärden som kan behöva revideras med hänsyn till ny kunskap och ändrade förutsättningar.

Rapport 2023-21 Ett nationellt mål för ökad hållbar tillväxt i skogen.pdf

Foto: Elina Volkova