Nyheter

Så sparade kommunen tolv miljoner kilowattimmar på ett år

Tolv miljoner kilowattimmar. Så mycket har Jönköpings kommun sparat på energiförbrukningen sedan förra hösten. Det motsvarar omkring 600 medelstora villors årliga energiförbrukning.

– Det är anmärkningsvärt att vi med relativt små förändringar lyckats få till en sådan effekt, säger Linda Hassel, hållbarhetsstrateg i Jönköpings kommun.

Akut energibrist

Förra hösten stod hela Europa inför en akut energibrist och höga elpriser, till största del på grund av kriget i Ukraina och minskade leveranser av gas från Ryssland. Flera nationella och lokala kampanjer drog i gång för att få invånarna att minska sin energiförbrukning. Jönköpings kommun, tillsammans med de kommunala bolagen, satte i gång med ett ambitiöst samordningsprojekt för att se över energiförbrukningen.

– Genom att minska drifttiden för ventilation med en halvtimme på morgonen och en halvtimme på eftermiddagen i kommunens fastigheter har vi lyckats sänka den delen av förbrukningen med ungefär tio procent på ett år. Det motsvarar 4,6 miljoner kilowattimmar, säger Michael Alm, VVS-ingenjör på Tekniska kontoret.

I 20 skolidrottssalar och två idrottshallar har kommunen sett en minskad förbrukning på nära fyra procent genom att närvarostyra värme, ventilation och belysning. I flera av kommunens storkök har effekttopparna kapats med hjälp av timerinställningar och en ökad energimedvetenhet.

Stor minskning på fjärrvärmen

Även fjärrvärmen i fastigheterna har justerats och där har kommunen uppnått en ansenlig minskning av energiförbrukningen på åtta procent och det motsvarar nästan 7,3 miljoner kilowattimmar på ett år.

– Vi ser att det finns ännu mer att göra på sikt. Bland annat när det gäller byte av belysning i fastigheterna. Det kan också komma att krävas en del investeringar på för att få ner förbrukningen ytterligare, fortsätter Michael Alm.

Förutsättningarna när det gäller elpriserna kommande vinter ser bättre ut än förra året, men Jönköpings kommun kommer att fortsätta se över vad som kan göras åt energiförbrukningen. Under hösten ska även en uppdaterad informationskampanj gå ut internt till alla medarbetare för att bättre hushålla med strömmen.

– Nu har det varit förhållandevis billig el en tid och det kan få människor att slappna av, men varje kilowattimme räknas när vi tänker in både klimat och ekonomi, avslutar Linda Hassel.

Den som är intresserad av att bli bättre på att energieffektivisera sitt hem kan höra av sig till kommunens energirådgivare.