Nyheter

Biogassamarbete ger förnyad energi i Eslöv

Idag invigs den nya uppgraderingsanläggningen för biogas på Ellinge avloppsreningsverk. Anläggningen är en del i ett kretslopp som möjliggjorts tack vare ett unikt samarbete mellan E.ON, Eslövs kommun, Orkla Foods Sverige och VA SYD.

Biogasen som E.ON producerar vid anläggningen levereras till hela Eslövs biogasnät.
Kretsloppet sluts genom att organiskt avfall från Orkla och invånare i Eslövsområdet kommer in till avloppsreningsverket, rötas till rågas som förädlas till biogas av E.ON och därefter levereras till kunderna. Bild: VA Syd.

Kretsloppet sluts genom att organiskt avfall från Orkla och invånare i Eslövsområdet kommer in till avloppsreningsverket, rötas till rågas som förädlas till biogas av E.ON och därefter levereras till kunderna. Bild: VA Syd.

På Ellinge avloppsreningsverk blir avloppsvatten och organiskt avfall till biogas i E.ONs nya uppgraderingsanläggning. Anläggningen tar tillvara rötgasen som uppstår i avloppsreningsverket, förädlar den till biogas som levererar den till gasnätet och kunderna i Eslöv.

– Vi på E.ON i Sverige har lovat våra kunder att all energi som vi producerar och levererar ska vara hundra procent återvunnen eller förnybar senast 2025. Uppgraderingsanläggningen vid Ellinge är en viktig pusselbit för att nå det målet och ett bra exempel på hur vi i samarbete med andra driver omställningen mot ett hållbart samhälle och en cirkulär ekonomi, säger Heléne Sarbrant, chef biogasproduktion på E.ON.

Biogas är ett förnybart alternativ till bensin och diesel, och bidrar effektivt till att minska koldioxidutsläppen från transportsektorn. Biogas kan även ersätta fossila bränslen inom industrin och ger därmed ”nära-noll”- utsläpp av kväveoxider och partiklar i närmiljö. När anläggningen i Ellinge är i full drift kommer den årligen att producera 12 GWh biogas per år, vilket motsvarar 1,32 miljoner liter bensin.

– Återanvändning av resurser är en nyckel för att skapa ett hållbart samhälle. Det klarar vi inte på egen hand utan det behöver göras i samverkan med andra. I det här fallet handlar det om avloppsvatten och organiskt avfall, som efter rening blir till fordonsgas och gödsel till åkrarna i form av slam, säger Andreas Lagerblad, avdelningschef för VA SYDs avloppsvattenavdelning.

Hur går processen till?
Avloppsvatten från Eslöv blir tillsammans med processvatten och organiskt avfall från Orkla till rågas. Orkla står för cirka 85 procent av belastningen till avloppsreningsverket. Rågasen från avloppsreningsverket förädlas därefter till fordonskvalitet i E.ONs biogasanläggning. Sedan leds biogasen ut i Eslövs gasnät där både kommunen och Eslövsborna kan använda den, och kretsloppet är därmed slutet.

– I Eslövs kommun har vi beslutat oss för att bli fossilbränslefria år 2020. Den här satsningen är en viktig del i det arbetet. Tack vare samarbetet mellan kommunen och näringslivet kan vi nu i större utsträckning än tidigare tillvarata den biogas vi själva producerar genom rötning av avloppsslam och biologiskt avfall. Det här är en vinna-vinna-situation; vi hjälps alla åt med att bidra till en hållbar stadsutveckling samtidigt som vi själva drar nytta av den energi som produceras, säger Henrik Wöhlecke (M), kommunalråd, Eslövs kommun och ledamot i VA SYDs förbundsstyrelse.

Fakta biogasanläggningen i Ellinge:
I biogasanläggningen kommer organiskt avfall från Eslöv, Marieholm och andra kranskommuner runt Eslöv att rötas till biogas. Orkla Foods Sverige AB bidrar med den stora mängden matrester och avfall som sedan förädlas till biogas.

Beräknad produktion i Ellinge är 12 GWh per år. Det motsvarar 1,32 miljoner liter bensin.

Biogasen används till fordon, industri och till värmepannor.

På den energi som finns i en matavfallspåse kan en gasbil köra 3 km.

Kör du på biogas istället för bensin, minskar dina koldioxidutsläpp med 94 procent.

Bild: VA Syd