Nyheter

Ytor för volymer

Med placering i centrum av pulserande Helsingborgs ställs hamnen inför en del utmaningar. Ett mycket speciellt projekt pågår i detta nu. Hetvattenledning från Öresundskraft leds om genom hamnens combiterminal. Sju meter ovan mark med tidsplanen — det ska vara klart innan Helsingborgarna börjar frysa.

Utmaningar gillas i Helsingborgs Hamn, det håller huvudet på skaft och arbetet med att leda om en hetvattenledning 7 meter upp i luften samtidigt som containerproduktionen är i full gång med pressad tidsplan får nog kallas ganska unikt. Det svetsas, monteras stålkonstruktioner och gjuts fundament. Entreprenörer och underentreprenörer jobbar sida vid sida med hamnens produktion. Det nya fjärrvärmesystemet ska stå klart den 19:e oktober därefter slår Öresundskraft på vattnet igen.

– Vi har drivit projektet hetvattenledning i ett högt tempo utan att tulla på säkerheten. Vi har stött på en del oförutsedda saker men med tekniska lösningar, tät och god kommunikation med entreprenörer och produktionen i containerterminalen har vi löst allt efter som, berättar Mats Holmberg, CTO i Helsingborgs Hamn.

På höjden för bredden
Ombyggnaden av fjärrvärmesystemet var tvunget för att frigöra yta i Västhamnen där ökande containervolymer är att vänta. Att lägga det under mark var inget alternativ då marken där består av betong och järnvägsspår. De nya rörsystemet byggs med snävaste möjliga marginaler så att alla lastbilar ska kunna ta sig fram lika obehindrat och säkert som tidigare.

– Vi måste göra det bästa av den markyta vi förfogar över så att våra kunderna kan känna att de kan växa tillsammans med Helsingborgs Hamn. Vi har haft möjlighet att investera och bygga och står starkare inför framtiden med ännu högre volym, säger Nicklas Romell, CCO i Helsingborgs Hamn.

Samtidigt pågår fler projekt i hamnen. Byggnader har rivits, nya har upprättats och de fria ytorna börjar ta form. Asfaltering och uppmärkning återstår där byggnader tidigare har stått och en ny tankstation installerades härom veckan.

På bilden:
Med pressad tidsplan leds fjärrvärmeledningen om 7 meter ovan mark.
Foto: Öresundskraft