Nyheter

Hitachi Energy utvalt för multiprojektavtal för att säkra storskalig integration av förnybar energi

Fem stora HVDC-system i Skottland kommer att överföra vindkraft söderut och spela en nyckelroll i Storbritanniens energiomställning. HVDC-omriktarstationen i Blackhillock, Skottland, en av de två stationerna i Caithness Moray Link Zürich.

Hitachi Energy, en global teknikledare som arbetar för en hållbar energiframtid för alla, har valts av SSEN Transmission, en del av den brittiska energijätten SSE plc, för att leverera flera HVDC-omriktarstationer (högspänd likström) på land för att påskynda integrationen av stora mängder förnybar energi i det brittiska elnätet.

Avtalet omfattar upp till fem HVDC-”kraftkorridorer”, eller motorvägar för elöverföring, för att göra det möjligt att transportera stora mängder framtida förnybar energi från norra Skottland till områden med högre förbrukning i söder.

Vart och ett av dessa anslutningssystem har en kapacitet på upp till 2 gigawatt (GW) och en spänningsnivå på 525 kilovolt (kV).

Den totala kapaciteten på 10 GW förnybar el skulle ge motsvarande elförbrukning för cirka 10 miljoner hushåll i Storbritannien. Länkarna kommer att bidra till att säkra kraftöverföringen i norra Storbritannien och stödja integrationen av ny förnybar elproduktion i Skottland som en del av Storbritanniens Net Zero Strategy. HVDC-överföring kommer att spela en viktig roll för att föra denna enorma mängd förnybar energi till samhällen över hela landet.

– Vi är stolta över att återigen samarbeta med SSEN Transmission och vara en del av deras resa för att främja en mer hållbar energiframtid för alla, eftersom vi fortsätter att sätta riktmärket för att distribuera innovativa lösningar i stor skala och med snabbhet, säger Niklas Persson, vd för Hitachi Energys Grid Integration verksamhet.

– Den här affärsmodellen återspeglar vår strategi att säkerställa en tydlig syn på framtiden och baserat på detta anställer vi redan för att utöka vår globala leveranskapacitet.””Det här ramavtalet konfirmerar behovet av att anställa de tidigare kommunicerade 2000 personer inom Hitachi Energys verksamheti Sverige de kommande två åren. Vi söker nya kollegor till alla våra verksamhetsorter, främst i Ludvika, Västerås, Piteå, Figeholm och Landskrona, säger Tobias Hansson, vd för Hitachi Energy Sverige.

– Vi siktar på att slutföra kontraktsförhandlingarna under de kommande veckorna och månaderna, och vi ser fram emot att bygga vidare på vår sedan länge etablerade och starka arbetsrelation med Hitachi Energy, säger Rob McDonald, vd för SSEN Transmission. Vi är också glada över att vi har säkrat en plats i vårt ramverk för entreprenörer för framtida HVDC-projekt, med betydande ytterligare möjligheter som förväntas komma från pågående systemdesignarbete.

Ytterligare information om dessa framtida projekt och tillhörande möjligheter i leverantörskedjan förväntas senare i år.

Detta ramavtal visar hur Hitachi Energys toppmoderna HVDC-teknik kan användas effektivt och hur nya affärsmodeller möjliggör den skala som krävs för att påskynda energiomställningen.

Det nya tillvägagångssättet gör det möjligt för Hitachi Energy att i förväg planera för att öka tillverkningskapaciteten, expandera och utbilda arbetskraften samt maximera standardiseringen för att öka synergierna mellan på varandra följande projekt.

Hitachi Energy kommer att leverera sina VSC-omvandlarstationer (Voltage Source Converter), som omvandlar växelström till likström för effektiv långdistansöverföring och likström till växelström, där elektriciteten återförs till elnätet.

De två första projekten inom ramavtalet mellan Arnish-Beauly och Spittal-Peterheadhar redan definierats. De tre ytterligare projekten är flexibla vad gäller lokalisering och kommer att definieras när de storskaliga studierna är slutförda. HVDC-länkarna förväntas tas i drift från 2030 och framåt.

Hitachi Energy samarbetar med SSE om flera viktiga HVDC-projekt i Storbritannien, till exempel Caithness Moray och Shetland-länkarna, som möjliggör effektiv överföring av förnybar energi, ökar tillförlitligheten i fastlandsnätet och förbättrar försörjningstryggheten samt Dogger Bank Windfarm-projektet, den största havsbaserade vindkraftsparken i världen.

Hitachi Energy tillkännagav nyligen ett liknande storskaligt avtal medTenneTom att leverera 12 GW anslutningar för havsbaserad vindkraft i Nederländerna och Tyskland.

Foto: Gerd Altmann