Nyheter

Sverige redo för satellituppskjutning – EU-fastlandets första anläggning invigd idag

– Denna anläggning erbjuder ett oberoende europeiskt tillträde till rymden. Det är precis den infrastruktur vi behöver, inte bara för fortsatta innovationer utan också för att ytterligare utforska nya områden, säger Ursula von der Leyen, ordförande för EU-kommissionen.

Efter år av förberedelser och byggnation invigdes idag EU-fastlandets första anläggning för uppskjutning av satelliter – Spaceport Esrange – av H.M. Kung Carl XVI Gustaf, EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Sveriges statsminister Ulf Kristersson. Därmed får Europa en ny oberoende port till rymden från nordligaste Sverige, en efterlängtad och kritisk tillgång för EU.

– Säkerhet, konkurrenskraft, hållbarhet och våra demokratiska värderingar är nyckeln till ett starkare Europa och en bättre värld. Rymden möjliggör dem alla. Med Spaceport Esrange får EU en strategisk förmåga och en oberoende port till rymden som möjliggör för EU och FN att nå sina hållbarhetsmål och strategier kring säkerhet och försvar, säger Anna Kinberg Batra, styrelseordförande för SSC.

– Det viktiga arbete som utförts här i flera år är ett lysande exempel på den enorma potential som rymdbaserad forskning har för att förbättra vårt dagliga liv, säger Ursula von der Leyen, ordförande för EU-kommissionen.

– Detta är unikt. Det är den första anläggningen i sitt slag på det europeiska fastlandet, och det har möjliggjorts genom gott samarbete med internationella partners. säger Ulf Kristersson, Sveriges statsminister.

– Kiruna är redan idag en av Europas strategiska portar till rymden. Den nya anläggningen är en viktig tillgång som kommer att stärka Europas förmåga att skjuta upp satelliter och förbättra vår rymdkonkurrenskraft. Jag är säker på att denna rymdhamn kommer att stärka Sveriges aktiva roll i rymden, och som deltagare i många av ESA:s flaggskeppsprojekt,” säger Josef Aschbacher, generaldirektör för den europeiska rymdorganisationen ESA.

Till en början kommer den nya anläggningen att användas för Europas initiativ för utveckling av återanvändningsbara raketer, det så kallade Themis-programmet, som drivs av franska ArianeGroup på uppdrag av den europeiska rymdorganisationen ESA. Under 2023 kommer Themis att påbörja ”hopptester” med målet att åstadkomma kontrollerade uppskjutningar och landningar. Samtidigt är SSC i avancerade diskussioner med flera potentiella raketpartners för framtida orbitala uppskjutningar från Spaceport Esrange. En första satellituppskjutning beräknas kring årsskiftet 2023/24.