Nyheter

ABB utvidgar robotfamiljen IRB 760 med en ny pressbetjäningsmodell

ABB har utvidgat sortimentet av industriroboten IRB 760 i och med lanseringen av IRB 760PT. IRB 760PT är en flexibel pressbetjäningslösning som är inriktad på automatiseringslösningar för pressar i bilindustrin. IRB 760PT erbjuder 25 procent snabbare cykeltider jämfört med andra robotbaserade automatiseringslösningar för pressar.

För att eliminera risken för potentiell störning mellan robotar och press har IRB 760PT en ändrad utformning som minskar interferensen i robotens fjärde axel. Detta gör att robotarna kan röra sig fritt utan att krocka med utrustning som klämmor och utan att detta innebär några begränsningar av det övergripande arbetsområdet och robotens rörelsefrihet.

IRB 760PT kan hantera laster på upp till 450 kg, vilket innebär kortare cykel- och ställtider. Tack vare möjligheten att automatiskt byta verktyg kan IRB 760PT snabbt anpassas och omprogrammeras för att hantera nya produkter utan behov av ombyggnad.

IRB 760PT är den grundläggande komponenten i IRB 760FX och IRB 760 Twin Robot Xbar.

IRB 760FX är resultatet av att kombinera IRB 760PT med en linjär 7:e axel. IRB 760FX erbjuder den stora flexibilitet som behövs i pressautomatiseringstillämpningar med stora och medelstora paneler och i specialprocesser som omorientering, vinkling och separering av delar.

Två IRB 760PT-robotar kan också kombineras att arbeta parallellt med 10 axlar och ger då en IRB 760 Twin Robot Xbar (TRX). Detta är den snabbaste robotbaserade lösningen på marknaden för lastning och lossning med långt avstånd mellan pressarna. Med en produktionstakt på upp till 16 delar i minuten är TRX idealisk för höghastighetstillämpningar inom pressautomatisering.

IRB 760PT har en räckvidd på 3,18 meter, vilket tillsammans med en linjär sjunde axel eller med Twin Xbar-systemet innebär att man slipper omorientera delarna mellan olika pressningsoperationer som görs efter varandra. Detta hjälper användarna att optimera det tillgängliga utrymmet och spara in på investeringar i dedikerad pressautomatisering.

ABB:s programvara StampWare är tillgänglig på robotens FlexPendant för maximal enkelhet, flexibilitet och kostnadseffektivitet. StampWare innehåller en grafisk programmeringsguide som minskar programmeringstiden samt utbildningsbehovet av operatörer. Detta ger en snabb och effektiv driftsättning av roboten.

IRB 760PT är också utformad att minska ägandekostnaden. IRB 760PT är byggd enligt bilindustrins standarder och dess robusta och stabila design säkerställer hög drifttid med funktioner som integrerat processkablage och lättillgängliga reservdelar som bidrar till att minimera underhållskostnaderna. IRB 760PT omfattas också av RoboCare, ett treårigt garantipaket som innefattar ABB:s uppkopplade tjänster, där ABB-experter kan övervaka robotarna och komma med förslag på optimerat underhåll för att ytterligare öka produktiviteten.

– Vi har stärkt vår pressautomatiseringsportfölj med vår hittills snabbaste pressbetjäningsrobot. Nya IRB 760PT erbjuder inte bara optimerad hastighet och stansinterferenser i pressbetjäningstillämpningar utan är också en flexibel och tillförlitlig lösning som kan implementeras snabbt och enkelt kan återanvändas för nya framtida krav, säger Antti Matinlauri, chef för Product Management på ABB Robotics.