Nyheter

Vårflod på sluttampen

Snön i fjällen smälter och tillrinningarna till övre delarna av Dalälven, Klarälven och Ljusnan har ökat sedan förra veckan. Till Västerdalälven kom även ett extra tillskott i form av regn och flödet steg lite snabbare där än i Österdalälven och Klarälven.

– Nuvarande flöden är under en normal vårflod och den torra väderprognosen för veckan framför gör att det flödet inte når upp till ett normalt vårflöde, säger Claes Kjörk, vattenregleringsansvarig på Fortum.

Dalälven

I Västerdalälven är vattenföringen nu något över 200 m3/s och inga stora förändringar förväntas de kommande dagarna. Redan under nästa vecka har det mesta av den kvarvarande snön smält, vilket leder till att flödet börjar sjunka.

I Österdalälven går det mesta av smältvattnet åt för att fylla på i Trängsletsjön och i Siljan. Det lokala tillflödet till Österdalälven nedströms Trängsletdammen har redan börjat minska och vårfloden i detta område blev så utdraget i tid att det inte blev någon hög vårflödestopp i Rotälven. Kyliga nätter och lite regn den senaste månaden är förklaringen till detta. Med låg tappning från Österdalälven blir det även lägre flöde i nedre delen av Dalälven även om tillflödet från Västerdalälven har ökat.

Klarälven

Tillflödet till Höljes är lägre än förväntat och förklaringen är även här lite regn och utdragen snösmältning. Det finns snö kvar, men inte i så stora mängder att det förväntas ge någon hög vårflod i Klarälven. Nivån i Höljessjön är låg och det finns gott om plats för smältvattnet från fjällen innan luckorna i dammen behöver öppnas.

Under ett av tio vårflöden kan allt vatten som behöver tappas från Höljes gå genom turbinerna och luckorna hållas stängda under våren. Detta år kan bli ett sådant år om vädret fortsätter att vara torrt. Så sent som för en vecka sedan pekade våra prognoser på en normal vårflod i Klarälven, men nu är det troligare att det blir en liten vårflod.

Tappningen från Höljes kommer inte ökas under den närmaste veckan och flödet i nedre delen av älven kommer vara som under innevarande vecka.

Ljusnan

Ökande tillrinningar i Grundsjöarna och Lossen. Toppen räknas komma i mitten av nästa vecka. I övriga magasin är tillrinningen stabil eller nedåtgående.

I Svegssjön har vi en tillrinning kommande dagar som ger ett litet kvarvarande utrymme för reglering. Om vi får stora regnmängder framöver så kommer tappningen då behöva öka.

I Voxnan är vårfloden över.