Nyheter

Svenska SustainTech-bolaget Wayout bygger banbrytande mikrofabriker

Istället för att skeppa glas- och plastflaskor världen runt har Wayout utvecklat en lösning där drycker produceras lokalt i nyckelfärdiga mikrofabriker. I januari lyftes den första på plats på en takterrass i Nairobi. Nästa ska längst ut i Serengeti. Över hela världen köar nu kunder för en leverans under året.

Rent vatten

Den viktigaste råvaran i all dryck är vatten. För de flesta människor i världen är tjänligt dricksvatten en bristvara. Wayouts mikrofabriker renar alla typer av vatten – till och med avsaltar havsvatten. Det renade vattnet återmineraliseras och används som bas i övriga drycker eller serveras direkt som dricksvatten av högsta kvalitet, både stilla och kolsyrat.

Softdrinks

För att producera de softdrinks som erbjuds blandas mineralvattnet med extrakt i ett brett urval. Utöver funktionella drycker med olika innehåll och smaker kan mikrofabrikerna också producera alla kända läskedrycktyper samt tonics och smaksatt vatten. Alla drycker lokalproduceras och serveras kylda direkt ur modulen.

Hantverksöl

Mikrofabrikerna hyser också kompletta bryggerier. Bryggprocessen är förenklad genom att man brygger på vörtextrakt. Ingredienserna är vatten, malt, humle och jäst i vanlig ordning. Jäsning och lagring sker enligt klassisk metod. En serie färdiga recept finns att beställa och kan enkelt bryggas i det helautomatiserade bryggeriet.

Hållbarhet

Genom modern forskning och ny teknologi har Wayouts moduler specialutvecklats för att åstadkomma så litet ekologiskt avtryck som möjligt. Det helautomatiserade systemetär avpassat för att drivas av solceller och återanvänder vatten och energi internt. När all dryck produceras lokalt från början undviks en rad miljöskadliga steg som buteljering, logistik, distribution och plastsopor.

Nyckelfärdiga

Mikrofabrikerna byggs i Sverige och skickas nyckelfärdiga till kunder i hela världen. Mikrofabrikerna handhas via en app i mobilen. Råvarorna laddas manuellt, i övrigt är all produktion helautomatiserad; vattenrening, dryckberedning, bryggning och tvätt. I appen kan användaren välja recept, beställa råvaror, planera produktionen och följa bryggningen.

Start-up/Om Wayout:

Wayout grundades 2018 av en internationell grupp ingenjörer och företagsledare med bakgrund inom MedTech, FoodTech, IoT, telecom, betaltjänster och industridesign. Modulerna är formgivna av Bernadotte&Kylberg och No Picnic. Wayout har sökt patent för en rad innovationer i konceptet. 2019 förvärvade privata investerare tjugo procent i bolaget, då värderat till etthundra miljoner kronor.