Nyheter

Schneider Electric och EcoDataCenter vidareutvecklar klimatpositivt samarbete

Schneider Electric och svenska EcoDataCenter samarbetar för att bygga ett datacenter med minimal klimatpåverkan i företagets anläggning i Falun. Målet är att bli klimatpositiva – ett av de mest hållbara datacentren i Norden – med hjälp av lösningar för effektiv energianvändning. Exempel på lösningar från Schneider Electric är EcoStruxure™ Building Operation, EcoStruxure för Datacenter Operation DCIM, Galaxy VX UPS med litium-ion batterier och MasterPact MTZ.

– Med lösningarna från Schneider Electric räknar vi med en effektiv elanvändning där vi når en PUE på 1,15 med mycket hög redundansnivå, säger Mikael Svanfeldt, CTO på EcoDataCenter. I kombination med förnybar energi ska vi bli ett av Nordens, och förhoppningsvis världens, mest hållbara datacenter.

Hållbar digitalisering med EcoStruxure lösningar

Schneider Electric har integrerat lösningen EcoStruxure för Cloud & Service Providers i EcoDataCenters nya anläggning. Med en öppen mjukvaruplattform kan EcoDataCenter ansluta nuvarande hårdvara och övervakning till en AI-plattform för analys och serviceintegration. Produkter, sensorer och externa mätare genererar data till analysverktyget, vilket gör det möjligt att skapa rapporter som visar driftseffektivitet och hållbarhetsindex.

Med stöd av EcoStruxure, kan EcoDataCenter styra och optimera återanvändningen av spillvärmen som genereras i anläggningen till den närliggande pelletsfabriken. På så sätt bidrar EcoDataCenter till att även det lokala energisystemet snabbare kan nå målen för klimatpositivitet och nettonollutsläpp.

Två kylmaskiner, Uniflair Turbocor Chillers, bidrar tillsammans med 26 stycken uniflair CRAH enheter till att säkerställa datahallarnas inomhusklimat, som komplement till värmeåtervinningen. I arkitekturen för EcoStruxure finns avbrottsfri kraftförsörjning från fyra Galaxy VX UPS på 1250 kW styck med tillhörande Li-Ion batterier, som även möjliggör drift i ECOnversion Mode. Den ökade effektiviteten i detta driftläge gör att mer effekt och energi istället kan nyttjas av kunder.

– Schneider Electric är stolta över samarbetet med EcoDataCenter och målet att bli världens första klimatpositiva datacenter, säger Christina Backlund, affärsområdeschef för Secure Power i Norden och Baltikum på Schneider Electric. Genom att arbeta tillsammans har vi visat att det är möjligt för ett välplanerat datacenter att vara både effektivt och säkert, samtidigt som det når sina hållbarhetsmål – i detta fall genom att främja klimatet i lokalsamhället.

Läs mer om lösningarna och resultatet här.