Nyheter

Slutdatum för matrisfub beslutat

Biometrias styrelse har beslutat att toppformtalsmatris ska vara utfasad till 1 augusti 2022. Beslutet innebär att Biometria inte tillhandahåller möjligheten att beräkna m3fub (fastvolym under bark) från och med det datumet. En stor del av sågverken har redan beställt den nödvändiga uppgraderingen.

− Under våren har vi sett att beslutet mottagits mycket positivt från olika aktörer i branschen. Drygt 100 sågverk berörs av uppgraderingen och av dessa har hälften antingen beställt uppgradering eller har offerter hos sig för beslut. Den här hälften svarar för drygt 80 % av volymen. De större sågverken har tagit täten i förändringen, säger Monika Strömgren, tjänsteutvecklare vid Biometria.

De sågverk som ännu inte påbörjat en uppgradering av sin mätutrustning har nu tid fram till senast den 1 augusti 2022 att göra detta. Om uppgraderingen inte är genomförd vid det datumet kommer sågtimmeraffärer att behöva genomföras i m3to. Ingen del av affären får då innehålla t.ex. avverkningskostnader i m3fub.

Genom ett nära samarbete mellan Biometria och tillverkare av mätutrustning finns goda förutsättningar för att denna viktiga förändring ska ske smidigt för alla mätplatsägare, oavsett storlek. Med de tester som Biometria sedan utför på varje plats säkerställs att mätningen fungerar som den ska även efter uppgraderingen.

− M3fub kommer att behöva mätas i mätram vilket ger en bättre och säkrare volym för allt rundvirke. Det gör det lättare att jämföra priser mellan sortiment vilket underlättar affären mellan köpare och säljare, säger Monika Strömgren.

Virkeshandlare som låter avräkna sina affärer med enskilda skogsägare vid mätning hos sågverken måste försäkra sig om att mätningen sker i m3fub som tas fram i mätramar. Omräkning till m3fub för avverkningskostnader kommer inte kunna ske med matriser efter 2022-08-01.