Nyheter

EcoDataCenter först i världen med ny metod för vätskekylda chassin

EcoDataCenter i Falun, världens första klimatpositiva datacenter, tar nu ytterligare ett steg mot minskad energianvändning. En ny metod för vätskebaserad kylning som har utvecklats i ett samarbete mellan Schneider Electric, Iceotope och Avnet, beräknas minska energianvändningen i datacentret med upp till 14 procent.

EcoDataCenter är världens första klimatpositiva datacenter. Anläggningen i Falun drivs helt av förnybara energikällor och tack vare integrationen med Falu Energi & Vatten leds all överskottsvärme tillbaka till värmeverket. För att ytterligare minska energianvändningen installeras nu en helt ny, chassibaserad vätskekylningsmetod.

Metoden har utvecklats i ett samarbete mellan energispecialisten Schneider Electric, kylteknikföretaget Iceotope och konsultföretaget Avnet, som jobbar med teknisk integration. Implementeringen beräknas minska energianvändningen för kylning av rack med upp till 90 procent och för hela datacentret med cirka 14 procent.

Kyllösningen för chassin, som utvecklats av Iceotope, har en effekt på 46kW per rack. Tekniken går att skala för att säkra en krafttäthet på över 100kW. Vätskekylning ger en lägre driftstemperatur och mer utrymme för utrustning, genom att eliminera kravet på kalla och varma korridorer i datacentermiljöer. Det kan i sin tur förbättra tillförlitligheten hos både chip och hårddiskar. Dessutom kan kylmetoden fånga och återanvända hög värme i lokala, förnybara energisystem.

– EcoDataCenter är tidiga med att använda ny och innovativ teknik, med vetskap om att företag snart kommer att se de operativa och miljömässiga fördelarna och följa i våra fotspår, säger Lars Schedin, vd på EcoDataCenter. Den integrerade lösningen för vätskekylning, som Schneider Electric, Avnet och Iceotope har levererat, gör att vi kan sätta nya banbrytande industristandarder för energieffektiva datacenter. Tillsammans ger vi kunderna möjlighet att agera för en mer hållbar framtid.

Vätskebaserad kyllösning ger lägre kostnad

Analyser av chassi-kyllösningar visar en effektiv kraftanvändning (PUE) på 1,03 och CAPEX-besparingar på 14 procent samt minst 10 procent energibesparing, jämfört med traditionella luftkylda metoder för en 2MW-anläggning. Under en 20-årsperiod ger detta en kostnadsbesparing på 11 procent.

– Kyllösningen för chassin är en praktisk lösning för att kyla kritisk IT i miljöer med colocation, hyperscale och edge computing, säger David Craig, VD på Iceotope. Vi är glada över att arbeta tillsammans med EcoDataCenter där vår vätskekylteknik bidrar till pålitlig IT-drift med liten eller ingen påverkan på miljön, samtidigt som vi bidrar till att ytterligare minska kostnaderna för energianvändningen.

Ytterligare fördelar med vätskekylning

Tidigare i år presenterades branschens första kommersiellt tillgängliga integrerade rack med vätskekylning för chassin. Lösningen, som är resultatet av ett annat samarbete, kombinerar en högpresterande GPU-server med Iceotopes vätskekylteknik för att öka energieffektiviteten. Avnets expertis inom integration gör att EcoDataCenter och andra kunder som använder tjänster, alltifrån molnlösningar till edge- computing, kan använda vätskekylda servrar i miljöer med Schneider Electrics NetShelter-lösningar.

Vätskekylning har också flera andra fördelar för användarna, exempelvis lägre driftskostnad, nästan tyst drift och mindre klimatavtryck, eftersom behovet av luftkonditionering försvinner.

– Schneider Electric är hängivna uppgiften att minska energianvändning och miljöpåverkan från dagens datacenter, säger Rob Bunger, chef för Liquid Cooling Program på Schneider Electric. Vårt framgångsrika arbete med EcoDataCenter är en milstolpe för vår bransch och ett tydligt exempel på ökad innovation och hållbarhet i IT-implementeringar.

Läs mer:

Läs mer om Schneider Electric lösningar för Datacenter >>
Läs mer om EcoDataCenter i Falun >>
Läs mer om Iceotope >>
Läs mer om AVNET >>