Nyheter

Linde levererar gaser till världens största polarexpedition

Världens största polarexpedition startade hösten 2019 och varar i ett helt år, efter mer än tio års planering. Forskningsfartyget Polarstern, som följer spåren av Fritjof Nansens Fram-expedition 1893-96, är fastfrusen och driver med isen för att undersöka effekten av klimatförändringar på arktiska regioner. Gas- och ingenjörsföretaget Linde levererar flera gaser till expeditionens avancerade mätoperationer.

På hösten börjar den hårdaste säsongen på Nordpolen. Solen doppar förbi havet och kommer inte tillbaka förrän våren. Temperaturen sjunker och isen blir så tjock att ingen isbrytare kan tvinga den. Fraktfartyg går söderut för att undvika att fastna, men forskningsfartyget Polarstern letar efter dessa förhållanden.

I Nansens spår

Sent i september 2019 åkte de från Tromsø, mot östra Sibirien och norrut mot Nordpolen. I Sibirien stänger kaptenen av motorn och låter fartyget Polarstern frysa fast och arbeta med isen under ett helt år. I bitande kyla ner till -45 grader. Det liknar Fridtjof Nansens expedition med Fram 1893-96.

Expeditionen kallas MOSAiC (Multidisciplinary Drifting Observatory for the Study of Arctic Climate) och leds av Alfred Wegener-Institut i Tyskland. De kommer att samla in is- och ekosystemdata som kommer att bidra till kunskap om klimatförändringar i Arktiska havet.

Forskare ombord måste följa komplexa förhållanden som påverkar klimatförändringarna i Arktis. De hoppas kunna avslöja viktiga processer i det arktiska systemet: drivisen, det turbulenta havet, atmosfären och ekosystemen. De vill bland annat ta reda på om Arktiska havet faktiskt fångar upp fler växthusgaser än det släpper ut på grund av fytoplankton, som absorberar koldioxid genom fotosyntes. De hoppas kunna bättre förstå arktiskt väder, och påverkan på globala väderförhållanden och mycket mer.

Mosaic-expeditionen mäter atmosfär, hav, ekologi och behöver flera typer av gas. Foto: Alfred-Wegener-Institut / Mario Hoppmann (CC-BY 4.0)

Gas för mätningar

En flytande forskningsby har inrättats där de har en rad avancerade sensorer, väderballonger och forskningsdrönare för att mäta atmosfären och elektromagnetiska sensorer för att mäta is- och snöegenskaper.

De olika instrumenten behöver gaser i avancerade kemiska mätprocesser. Linde kontaktades av University of Colorado, via sin partner, University of Tromsø, och levererar tillförsel av gaser till försörjningsfartygen som går från Tromsø hamn till Polarstern.

Linde levererar argon för att mäta kvicksilver, ett ämne som finns i stora delar av miljön och som kan transporteras i atmosfären från kolgruvor och vulkaner hela vägen till arktiska regioner. Koldioxid och metan används i instrument som mäter växthusgaser, och kväveoxid används för att mäta koncentrationen av ozon och andra atmosfäriska gaser. Helium och syre används för att mäta komponenter som kan vara viktiga för aerosol- och molnformationer. Moln är mycket viktiga för jordens strålningsbalans, men forskarna har inte helt förstått dessa mekanismer. Kväve är viktigt för kvalitetssäkringsinstrument och för att se till att de synkroniseras.

Internationellt samarbete

MOSAiC är ett internationellt projekt med flera hundra forskare från 70 forskningsinstitutioner i 20 berörda länder, inklusive norska forskare från Center for Nance, NTNU, University of Bergen och Norwegian Polar Institute.

Isbjörn undersöker forskningsstationen. Foto: Alfred-Wegener-Institut / Esther Horvath (CC-BY 4.0)

Några extra fakta

  • Expeditionen kommer att pågå i 388 dagar från 20 september 2019 till 12 oktober 2020.
  • Forskningsfartyget RV Polarstern följs av isbrytare från Kina och Ryssland.
  • Isen går i genomsnitt 7 km om dagen
  • 20 länder deltar i projektet.
  • Under expeditionen kommer 600 experter omväxlande att vara ombord, samt 300 personer som arbetar i bakgrunden för att möjliggöra expeditionen.
  • Polarstern kommer att resa 2500 km.
  • Mörkret varar i 150 dagar.
  • 6 deltagare kommer alltid att vara på vakt mot isbjörnar.
  • På vintern förväntas temperaturerna vara -45 grader.
  • Expeditionen kostar 200 000 euro per dag, inte beräknade löner och utrustning.
  • Havisen måste vara minst 1,5 meter tjock för att infrastruktur ska läggas på isen.
  • Mätningar kommer att göras i höjder upp till 3500 meter och 4000 meters djup.

Den ryska isbrytaren på väg med leveranser. Polarstern i bakgrunden. Alfred-Wegener-Institut / Manuel Ernst, Dieter Stürmer (CC-BY 4.0)

Lär mer här: https://mosaic-expedition.org/