Nyheter

Ny undersökning: Varannan svensk köper vatten på flaska varje vecka

Sverige har ett av världens bästa kranvatten. Trots det så slösar svenskarna på såväl pengar som miljön genom att köpa resurskrävande engångsplastflaskor.

Nu släpper SodaStream en färsk undersökning som visar att drygt varannan svensk köper buteljerat vatten, varje vecka. Samtidigt tycker hela sju av tio svenskar att de har en hållbar livsstil.

Att engagemanget kring klimatrelaterade frågor om vatten ökat de senaste åren råder det knappast några tvivel om. Ett engagemang som dessvärre inte avspeglas i svenskarnas köpvanor när det kommer till vatten i engångsplastflaskor.

En undersökning som SodaStream nyligen genomfört visar nämligen att 53 procent av svenskarna köper vatten på flaska varje vecka. En ökning med tre procent sedan 2017.

– Hållbar vattenhållning är oerhört viktigt och för att bli mer hållbara måste vi uppmärksamma de områden där vi kan förbättras. I synnerhet när det är så tydligt att konsumenter fortfarande köper litervis med vatten varje vecka, trots att vi i Sverige har god tillgång till rent vatten i kranen. Mängden vatten som krävs för att göra en engångsplastflaska kan uppgå till sju gånger så mycket som själva innehållet i flaskan.Vi måste tillsammans bli bättre på att minska både platskonsumtionen och onödigt vattenspill, säger Jörn Viefhues, VD på SodaStream Nordics.

Topplista –andel av befolkningen som inte köper vatten på plastflaska:

1.Norge 61%

2.Finland 57%

Sverige 47%

Danmark 47%

Om undersökningen:

Undersökningen är genomförd av opinions-och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 10–12 mars har sammanlagt 1213 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre i Sverige.