Nyheter

Altereds uppfinning minskar vattenförbrukningen med 98%

Det svenska innovationsföretaget  Altereds uppfinning, som bygger på att släppa ut mindre vatten ur kranarna och i stället sprida det i miljontals droppar för samma effekt, kan minska vattenförbrukningen med upp till 98 procent, skriver Dagens Industri.

För tio år sedan kom innovationsprofessorn Kaj Mickos på ideen och idag är han  ansvarig R&D för företaget som startade 2016. Svärsonen Johan Nihlén är VD och för design och estetik står Mikael Abbhagen.

– Det första munstycket lanserades på Kickstarter. Vi fick snabbt sextio miljoner visningar på Facebook. Det skapade en galen period i våra liv. Vi vaknade upp med hundratals missade samtal och tusentals mejl per dag, säger Kaj Mickos till Dagens Industri.

Nu ska kranserien lanseras för fler segment och till slutet av året är det dags för en duschlösning, som ska spara 85 procent med full funktion.

Besparingsmöjligheten beror på att bara en bråkdel av det vatten vi använder i vanliga fall nuddar huden, eller till exempel de grönsaker vi vill skölja.

När vattnet bryts upp i droppar ökar ytarean och du kommer i kontakt med, och använder, varje droppe vatten. Förutom vatten sparas uppvärmningskostnader.

Bild: bella67