Nyheter

Världspremiär för SaltX EnerStore

Under tisdagen premiärvisar energilagringsbolaget SaltX  sin demonstrationsanläggning för storskalig energilagring i bolagets världspatenterade nano-coatade salt. Den storskaliga lagringen som går under beteckningen EnerStore visas tillsammans med Vattenfall och andra projektpartners.

Anläggningen, som ryms och transporteras i en fraktcontainer, markerar starten för SaltX globala turné för att marknadsföra EnerStore på nyckelmarknader.

Visningen sker i dag utanför SaltX huvudkontor i Stockholm. Det är första stoppet på världsturnén där SaltX teknologi ska visas upp i städer som Milano, Boston och Shanghai. Demonstrationsanläggningen är en kopia, fast i mindre version, av den pilotanläggning som SaltX uppför tillsammans med Vattenfall i Berlin, Tyskland.

– Vår lösning för att storskaligt lagra termisk energi i salt ligger längst fram i världen. Med den här demoanläggningen kommer vi att visa potentiella kunder hur EnerStore kan lagra överskottsenergi från till exempel vindkraft för att sedan använda den som fjärrvärme, säger Karl Bohman, VD för SaltX.

Pilotanläggningen på Vattenfalls Reuter C-verk i Berlin har en lagringskapacitet på 10 MWh, och laddas upp med överskottsel från vindenergi och laddas ur som fjärrvärme när efterfrågan är som högst på morgonen eller kvällen.