Nyheter

Modernisering av övervakningssystemet på PM12 vid Holmen Paper Hallsta

På specialpappersbruket Holmen Paper Hallsta i Roslagen är tillståndsbaserat underhåll en prioriterad strategi sedan många år. Nu uppgraderar man vibrationsövervakningen på pappersmaskinen PM12, där man i en första etapp investerat i drygt etthundra mätpunkter för vibrations- och stötpulsmätning på vira- och presspartierna.

Den mekaniska konditionen på vira- och presspartierna kommer att övervakas online med mätsystemet Intellinova Parallel EN och accelerometrar av modellen DuoTech. Onlinesystemet har sexton kanaler för parallell mätning och erbjuder utmärkta möjligheter att skräddarsy mätkonfigurationen efter behov, vilket ger optimal flexibilitet.

DuoTech är en kombinationsgivare som kan användas för både vibrations- och stötpulsmätning med de patenterade mätmetoderna HD ENV och SPM HD. Denna kombination av mätteknologier gör det möjligt att med hjälp av en och samma givare upptäcka många olika typer av problem såsom t ex lager- och smörjkondition, obalans, uppriktningsfel, lösa delar m m.

Tillståndskontroll med HD-teknologierna ger exceptionellt långa förvarningstider mot nedsatt mekanisk kondition – två till tre år är inte ovanligt – och optimerar därmed planeringshorisonten för underhållet. Mätresultaten är kristallklara och lättolkade.

Installationen, som av SPM:s serviceingenjörer och samarbetspartners, pågår och planeras vara avslutad i slutet av november 2018. Utbildning av underhållspersonalen i handhavandet av systemet utförs av SPM i samband med driftsättning.

Underhållschef Andreas Bjurman kommenterar investeringen:

– Det är en nödvändighet för oss att få tydlig information med så lång förvarningstid som möjligt för att kunna planera underhållsinsatserna väl och därmed optimera verkningsgraden på pappersmaskinen.

På bilden:
Onlinesystemt Intellinova Parallel EN installerat på Holmen Paper Hallstavik.
Foto: SPM Instrument