Nyheter

Mälarenergi installerar Västerås största solelsanläggning

Mälarenergi installerar under hösten 2018 Västerås största takmonterade solelsanläggning på 17 hus i bostadsrättsföreningen BRF Västerängen. Anläggningen kommer ha en sammantagen effekt på 601 kW.

BRF Västerängen ligger på Bäckby och är med 426 lägenheter en av Västerås största bostadsrättsföreningar. Föreningen har sedan länge ett medvetet fokus på miljön. Bland annat har all utebelysning och trappbelysning bytts ut till LED-lampor, fjärrvärmesystemet har renoverats och genom att föreningen tecknat komfortavtal med Mälarenergi har förbrukningen kunnat sänkas ytterligare.

– Vi har funderat på solel en längre tid. Vi har en god ekonomi i föreningen och kan nu självfinansiera satsningen. Det, kombinerat med att vi har beviljats investeringsstöd för solceller från Länsstyrelsen, gör att satsningen ger vinst redan från dag ett, säger Hans Eklundh, ordförande för BRF Västerängen.

Den uppskattade elproduktionen från solpanelerna är 544 MWh, vilket motsvarar hälften av föreningens årliga elförbrukning. Arbetet med installationen påbörjades under september och kommer att avslutas innan årsskiftet. I samband med arbetet byts också fördelningscentralerna, dels för att skapa bästa möjliga förutsättningar för solelsanläggningen men också för att skapa en mer funktionell och framtidsinriktad lösning, som även är förberedd för framtida satsningar på exempelvis laddning av elbilar.

– Vi har sett ett ökat intresse för solelsanläggningar under hela 2018 och tycker självklart att det är jätteroligt att en av Västerås största bostadsrättsföreningar gör en satsning i den här storleken. För oss är det viktigt att hjälpa våra kunder att skapa hållbara, långsiktiga energilösningar, som till exempel solel och laddplatser, säger Anders Tenggren, affärsområdeschef på Mälarenergi Energitjänster.