Nyheter

Stora Enso ingår strategiskt samarbete med SLU

Stora Enso har undertecknat ett strategiskt samarbetsavtal med Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Avtalet mellan Stora Enso och SLU har för avsikt att etablera ett långsiktigt samarbete inom forskning och utveckling, utbildning, kompetensbyggande och innovationer inom skogsbruk och biobaserade material.

Huvudmålet med samarbetet är att gemensamt driva forskningsprojekt för att utveckla ny kunskap inom hållbart skogsbruk och träbaserad biomassa. Särskilda fokusområden inkluderar biobaserade material, skogs- och ekosystemhantering, skogsbruksteknik samt växt- och skogsproduktion. Dessutom kommer samarbetet att förbättra förutsättningarna för de anställdas kompetensutveckling hos Stora Enso och SLU.

– Samarbeten med ledande akademiska institut såsom SLU är avgörande för Stora Ensos strategi och stödjer vår fortsatta transformation till ett företag inom förnybara material, säger Stora Ensos VD Karl-Henrik Sundström. Vårt mål är att ersätta fossilbaserade material genom att skapa och utveckla nya produkter från skogen. Genom att samarbeta med ett av världens främsta universitet inom skogsvetenskap kan vi accelerera denna utveckling samtidigt som vi ökar vår exponering mot utbildade talanger inom vår bransch

– Vi ser fram emot att samarbeta med en av världens ledande leverantörer av produkter från skogen, säger Peter Högberg, Rektor vid SLU. Stora Ensos ambition att vara en inflytelserik innovationskraft inom bioekonomin stämmer väl överens med SLU:s mål att bryta ny mark inom forskning och utbildning för biobaserad teknik. Genom detta avtal kan vi tillsammans stärka länken mellan industrin och den akademiska världen mot det gemensamma målet om en förnybar framtid.

Inom avtalet avser Stora Enso och SLU att ha en aktiv portfölj med gemensamma projekt. Båda parterna utser lämpliga representanter som ska ingå i en dedikerad styrgrupp för samarbetet, vilken kommer att ansvara för att utveckla och leda samarbetet.