Nyheter

Landshypotek Banks gröna skogsobligation har nu listats på börsen

Landshypotek Banks gröna skogsobligation har idag listats på den svenska börsen för handel. Obligationen är den första och största gröna säkerställda obligationen i världen utgiven i svenska kronor och bygger på det svenska hållbara skogsbrukets bidrag till biologisk mångfald och att minska koldioxidhalten i atmosfären.

Landshypotek Bank har som första bank i världen gett ut en säkerställd obligation helt baserad på den svenska hållbara skogen.

Gröna investeringar, såsom gröna obligationer, bygger i regel på särskilda projekt som bidrar till särskild men isolerad klimatnytta för framtiden. Landshypotek Bank har valt att istället bygga obligationen på den hållbarhet som privata skogsbrukare står för i sin dagliga gärning – för miljön, ekonomin och samhället i stort.

– Det känns väldigt roligt att kunna presentera det som svenska skogsbrukare gör för hållbarhet varje dag i sitt brukande av skogen till en investeringsmöjlighet i finansvärlden. Gensvaret från investerare har varit jättestort och självklart är det kul med den stora uppmärksamheten, säger Martin Kihlberg, hållbarhetschef på Landshypotek Bank. 

Obligationen möttes av ett väldigt stort intresse både från investerare i och utanför Sverige. Efter bara en halvtimme hade obligationen övertecknats och uppgick till en volym på över 12 miljarder totalt. Med en omfattning på 5,25 miljarder svenska kronor är det den största gröna emissionen som gjorts på den svenska marknaden.

Under fredagen samlades investerare, samarbetspartners och andra intressenter när Landshypotek Bank höll en listningsceremoni med börsöppning på Nasdaq för den gröna skogsobligationen. På plats deltog även flera representanter från banken för att berätta mer om banken och arbetet med att ta fram obligationen.

– Det var väldigt roligt att så många kom och att få berätta mer om vårt arbete. Vi är inget börsnoterat företag och det hör inte till vanligheten att gå till börsen. Idag har vi ringt i klockan för de svenska skogarna, säger Martin Kihlberg, hållbarhetschef på Landshypotek Bank.