Nyheter

Premiär för nytt nätverk: ”Alla behöver inte uppfinna hjulet”

– Vi blev smått chockade över gensvaret! Det har rasslat till rejält i mejlboxen, kan jag säga.

Karin Löfgren beskriver reaktionen på det nätverk för arkitekter som AIX Arkitekter, White och Träbyggnadskansliet tog initiativ till häromveckan.
I augusti presenteras ”TränätverkA” på Trä & Tekniks scen.

Nätverket vill lyfta gemensamma frågeställningar om trä inom arkitektkåren, mot bakgrund av att träbyggandet i Sverige beräknas dubbleras under de närmaste åtta åren.

– För att klara den uppgiften krävs att arkitekter och andra aktörer samverkar på området. Idag finns ett glapp som behöver fyllas, menar Karin Löfgren, som är träbyggnadsstrateg på AIX.

8 maj gick AIX, White och Träbyggnadskansliet gemensamt ut med en release, där de uppmanade arkitekter att ansluta sig till TränätverkA.
Reaktionen lät inte vänta på sig.

– Det har varit helt otroligt! Vi har fått massor av svar och ska ha ett första möte på Träbyggnadskansliet 13 juni, berättar Pi Ekblom, arkitekt och utvecklingsansvarig för träsatsningen på White.

Nästa möte blir 29 augusti vid Arkitektdagen på Trä & Teknik. Då presenterar initiativtagarna tankarna bakom nätverket på Bygga i trä-scenen.

TränätverkA vill framförallt tackla problemet att diskussioner och utveckling av ”best practice” för de arkitektoniska frågorna kring träbyggnation nästan uteslutande sker inom respektive företag.

– Därmed flyttar vi inte branschens gemensamma kompetensfront framåt tillräckligt fort, menar Karin Löfgren, som tror att hela branschen tjänar på att dela med sig av inspiration, systemlösningar och lyckade projekt.

– Istället för att många uppfinner hjulet samtidigt är det helt enkelt bättre att vi samarbetar kring det generella. Sedan kan var och en använda sin kompetens i de unika uppgifterna. Det blir både effektivare och roligare!

Genom framträdandet på Trä & Teknik vill nätverkarna skapa uppmärksamhet kring de här frågorna och få ännu fler att ansluta sig till TränätverkA.

Sedan är tanken att vi träffas hos varandra, säger Pi Ekblom.

Det kan t ex vara en lunch, en frukost eller ett kvällsarrangemang, inbjuden föreläsare, debatt eller workshop där man visar eget eller annans projekt.

– Olika kontor säger ”kom till oss” och skapar tillfällen att träffas och diskutera viktiga ämnen. Det blir som en stafettpinne som förs vidare.